Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Житель Сумщини відсудив моральну шкоду за незаконне перебування під слідством і судом

11 вересня 2018, 11:50

Колегія суддів Апеляційного суду Сумської області погодилася з рішенням місцевого суду, яким зобов’язано державу сплатити 170 тисяч гривень моральної шкоди жителю Білопільського району, який майже чотири роки незаконно перебував під слідством та судом.

Таке рішення апеляційний суд прийняв переглядаючи апеляційні скарги на рішення Білопільського районного суду Сумської області. Як вбачається з матеріалів справи, проти чоловіка у травні 2011 році була порушена кримінальна справа. Йому інкримінували вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 185 (Крадіжка) та ч.1 ст. 353 (Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи) КК України. За версією правоохоронців, він разом із спільником, представляючись працівниками податкової інспекції, викрали більше 8 тисяч гривень у власника одного із сумських магазинів. У 2012 році справу направили до суду, а згодом її було повернуто правоохоронним органам для проведення додаткового розслідування. У грудні 2014 року з чоловіка зняли всі обвинувачення у зв’язку з відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення.

У грудні минулого року він звернувся до суду з позовом про відшкодування моральної шкоди, завданої органом досудового слідства - слідчим відділом Зарічного РВ СМУ УМВС України в Сумській області та слідчим відділом Сумського міського відділу УМВС України в Сумській області внаслідок незаконного притягнення до кримінальної відповідальності та просив відшкодувати за рахунок державного бюджету моральну шкоду в сумі 500 000 грн та витрати за надання юридичної допомоги в сумі 8 000 грн. Білопільським районним судом позовні вимоги чоловіка були задоволені частково, зокрема стягнуто на користь особи 170 000 грн моральної шкоди та 8 000 грн майнової шкоди.

Колегія суддів цивільної палати апеляційного суду, розглянувши апеляційні скарги, які надішли від сторін у справі, залишила без змін рішення суду першої інстанції в частині відшкодування 170 тисяч гривень моральної шкоди. Проте не погодилася з відшкодування витрат за надання юридичної допомоги, оскільки відповідно до Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду» вирішення питання про відшкодування громадянину коштів, витрачених у зв’язку з наданням йому юридичної допомоги в кримінальній справі, віднесено до компетенції органів, які здійснювали оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, а не суду. Сам позивач не заперечував, що він не звертався до слідчих органів із заявою про відшкодування даних витрат.

 

За повідомленням прес-служби суду