Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стартував новий Проект Європейського Союзу «Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-JUSTICE)»

20 червня 2018, 17:39

18 червня 2018 року відбувся офіційний старт Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-JUSTICE)».

Під час виступу Голова Вищої ради правосуддя Бенедисюк Ігор Михайлович висловив подяку попередньому Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» за надану допомогу, яка, з-поміж іншого, була спрямована на зміцнення інституційної спроможності Вищої ради юстиції (Вищої ради правосуддя) у процесі стратегічного планування та бюджетування. Метою співпраці за цим напрямом було налагодження діяльності новоствореного структурного підрозділу в секретаріаті Вищої ради правосуддя – управління стратегічного планування та аналізу забезпечення діяльності системи правосуддя.

Результатами такої співпраці є, зокрема, спільне впровадження моніторингового інструменту, за допомогою якого Вища рада правосуддя матиме можливість спостерігати за виконанням всіма органами та установами системи правосуддя заходів, визначених Планом дій щодо реалізації положень Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки.

Передбачається, що питання розвитку потенціалу стратегічного планування та принципів бюджетного планування на основі результативності органів суддівського врядування в Україні загалом, та Вищої ради правосуддя зокрема, залишатимуться на порядку денному нового Проекту «ПРАВО-JUSTICE» також.

Розповідаючи про хід судової реформи в Україні, Голова ВРП Бенедисюк І.М. наголосив, що законодавчий етап реалізації реформи судової влади майже завершено. Починаючи прийняттям змін до Конституції України в частині правосуддя, ухваленням нових законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя», «Про Конституційний Суд України», закінчуючи Законом України «Про Вищий антикорупційний суд України».

Користуючись нагодою, Голова ВРП повідомив присутнім, що Вища рада правосуддя на засіданні 18 червня 2018 року розглянула питання про консультації щодо утворення Вищого антикорупційного суду. За результатами розгляду цього питання Вища рада правосуддя вирішила підтримати підготовлений Президентом України проект Закону України «Про утворення Вищого антикорупційного суду».

Бенедисюк І.М. відзначив, що міжнародні програми та проекти, які фінансуються за рахунок Європейського Союзу та Ради Європи, надавали всебічну експертну підтримку під час розробки проектів законів, які дозволили на законодавчому рівні розпочати реформу судової влади в Україні. Зокрема, йдеться про експертизу Венеціанської комісії. Результатом цієї підтримки є відповідність законодавчого підґрунтя судової реформи найкращим міжнародним та європейським стандартам і рекомендаціям, про що неодноразово наголошували європейські експерти.

Голова ВРП наголосив, що наразі існує необхідність належної імплементації усіма органами судової влади (Вища рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Національна школа суддів України, Державна судова адміністрація України та Рада суддів України) прийнятих законодавчих новел. З огляду на це Вища рада правосуддя розраховує на подальшу підтримку Проекту «ПРАВО-JUSTICE» не лише у процесі імплементації прийнятих законів та нормативно-правових актів, а й під час побудови ефективної координації та комунікації між усіма зазначеними органами.

Також Голова ВРП нагадав присутнім, що Вища рада правосуддя вже створила два майданчики для співпраці, координації діяльності та комунікації з актуальних питань, що виникають в процесі реалізації реформи судової влади в Україні. Йдеться, зокрема, про Комунікаційний комітет системи правосуддя, до складу якого входять очільники вказаних органів судової влади та Голова Верховного Суду, та Консультативну раду голів судів при Вищій раді правосуддя.

Для кращої координації донорської допомоги, яка надається проектами міжнародної технічної допомоги, ефективного використання експертної та технічної допомоги, уникнення дублювання, неефективного витрачання людських ресурсів та фінансової допомоги при Вищій раді правосуддя було утворено Міжнародну консультативну раду, яка сприятиме позитивному вирішенню цих питань.

Вища рада правосуддя є відкритою до співпраці з новим Проектом «ПРАВО-JUSTICE» у межах цих майданчиків.

Бенедисюк І.М. закликав Проект «ПРАВО-JUSTICE» підтримати ще одну ініціативу Вищої ради правосуддя, спрямовану на налагодження співпраці з Європейською мережею рад юстиції (ЄМРЮ), що є міжнародною неурядовою організацією, до складу якої відповідно до статті 6 Статуту входять всі національні установи держав-членів Європейського Союзу, що є незалежними від законодавчої та виконавчої гілок влади або самостійними щодо них та забезпечують незалежне відправлення правосуддя судовою системою.

Спостерігачами в ЄМРЮ можуть бути: міністерства юстиції країн-членів Європейського Союзу, які не мають подібних органів; ради юстиції країн, які є кандидатами на вступ до Європейського Союзу; установи Європейського Союзу та консультативні органи Європейських організацій, зокрема Рада Європи щодо вирішення питань, що стосуються правосуддя.

На сьогодні таку підтримку Вищій раді правосуддя було надано лише Програмою реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Голова ВРП висловив сподівання, що Проект «ПРАВО-JUSTICE» матиме змогу надавати, крім експертної допомоги, також і технічну (фінансову підтримку), яка буде необхідна в процесі реалізації такої амбітної мети, як побудова в Україні Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Наприкінці виступу Голова ВРП Бенедисюк І.М. подякував команді експертів Проекту «ПРАВО-JUSTICE» на чолі з керівником Довідасом Віткаускасом за ефективну та результативну співпрацю з Вищою радою правосуддя під час підготовчої фази проекту та висловив готовність до продовження плідної співпраці під час практичної реалізації запланованих заходів.

Довідково. Проект ЄС «Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-JUSTICE)», який фінансується Європейським Союзом, імплементується компанією Expertise France (EF) та низкою партнерів консорціуму та триватиме до кінця 2020 року. Головною метою Проекту є забезпечення верховенства права відповідно до європейських стандартів та найкращих порівняльних практик. Зокрема, Проект допомагає українським партнерам у реалізації Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів і Плану дій на виконання її положень на 2015–2020 роки.

Вища рада правосуддя є бенефіціаром та реципієнтом Проекту ЄС «ПРАВО-JUSTICE».   

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України