Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрано запобіжний захід стосовно особи, яка продала власну новонароджену дитину

15 червня 2018, 09:10

         13.06.2018 року слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси розглянув клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно гр. С.,  яка підозрюються у вчиненні    злочину, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України.

          Сторона обвинувачення зазначала, що гр.С. обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за який згідно ч. 3 ст. 149 КК України передбачене покарання - позбавлення волі на строк від 8 до 15 років. У зв’язку з чим, відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 184 КПК України, під час досудового слідства встановлено наявність ризиків, передбачених у п.п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, і в обґрунтування застосування запобіжного заходу щодо Кравченко О.П. ставиться необхідність запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні, з метою зміни ними показань, продовження нею злочинної діяльності.

          Також, сторона обвинувачення зазначала про необхідність врахувати наявні обставини, передбачені ст. 178 КПК України, а саме: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваною кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує їй в разі визнання її винною у вчиненні кримінального правопорушення, що підтверджує існування ризиків, передбачених ст. 177 КПК України. Беручи до уваги вищевикладене, а також те, що підозрювана має вже на утримані двох неповнолітніх дітей, офіційно не працює, не одружена, тобто не має тісних соціальних зв’язків, за місцем проживання характеризується негативно, перебуває на обліку як неблагополучна сім’я, слідчий органу досудового розслідування вважав, що вказане свідчить про неможливість запобігання наведеним ризикам при застосуванні до неї більш м’якого запобіжного заходу, а тому, з метою забезпечення виконання підозрюваною покладених на неї процесуальних обов’язків, просить застосувати щодо підозрюваної запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

           Слідчий суддя при ухваленні рішення врахував: особу підозрюваної; її вік та стан здоров’я; відсутність судимості та даних про притягнення до відповідальності; негативні характеристики за місцем проживання, відсутність постійного місця роботи; матеріальний стан підозрюваної; наявність у підозрюваної ще двох неповнолітніх дітей, 2010р. та 2012р. народження; мету застосування запобіжного заходу, а також положення Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

          За результатами розгляду клопотання слідчий судді відмовив у задоволенні клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та застосував  до підозрюваної запобіжний захід у вигляді – цілодобового домашнього арешту строком на 60 днів (з 14.06.2018 до 12.08.2018) включно.

            З повним текстом ухвали суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи: № 711/4793/18.

           Інформаційно:  гр. С. 12.06.2018, перебуваючи близько на 5 місяці вагітності, маючи намір на продаж власної дитини після її народження, умисно, з корисливих мотивів, зустрілась з гр. І та запропонувала їй придбати у неї власну новонароджену дитину, після виписки з полового будинку, за грошові кошти в розмірі 5000 доларів США, що у еквіваленті у перерахунку на національну валюту становить 140 000 грн.

          07.06.2018 гр. С. каретою швидкої допомоги була доставлена до пологового відділення, де 08.06.2018 року народила живу дитину – дівчинку.

          Після чого, 12.06.2018, близько 11 години 36 хвилин, гр. С. вийшовши з території лікарні, умисно, з корисливих мотивів, незаконно продала, а саме, передала гр. Х., який залучений працівниками поліції для проведення контролю за вчиненням злочину у формі спеціального слідчого експерименту, народжену нею 08.06.2018 малолітню дитину, а гр. Х. передав їй грошові кошти в сумі 140 000 гривень.

 

Матеріали ЗМІ за темою:

https://tsn.ua/video/video-novini/sud-obiraye-zapobizhniy-zahid-29-richniy-zhinci-za-sprobu-prodati-vlasnu-ditinu.html

https://www.5.ua/regiony/sud-obrav-zapobizhnyi-zakhid-horemateri-iaka-namahalasia-prodaty-nemovlia-podrobytsi-171652.html

 

За повідомленням прес-служби суду