Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом захищено право дітей на любов та піклування

12 квітня 2018, 12:52

            Ізюмським міськрайонний судом Харківської області закінчено розгляд цивільної справи та ухвалено рішення про позбавлення батьківських прав громадянки С., 1985 року народження відносно її двох неповнолітніх дітей.

            В грудні 2017 року позивачка звернулась до суду з позовом до своєї доньки гр.С про позбавлення  її батьківських прав та стягнення аліментів на її двох малолітніх дітей. Свої вимоги жінка мотивувала тим, що її донька практично не цікавиться життям, здоров’ям власних дітей, вихованням не займається, жодної матеріальної допомоги на їх утримання не надає.  Вихованням онуків повністю займається бабуся, діти постійно мешкають з нею, знаходяться на її утриманні. Відповідачка ніде не працює, зловживає алкогольними напоями, з дітьми не мешкає.

             В Україні права дитини визначає і захищає Сімейний Кодекс, в основі якого лежить Конвенція ООН з прав дитини. Підстави для позбавлення батьківських прав визначені законом, зокрема, статтею 164 Сімейного кодексу України.

             Дослідивши надані докази в сукупності,  суд прийшов до висновку, що відповідачка свідомо ухилялася від виховання, спілкування та надання матеріальної допомоги власним дітям, отже позовні вимоги  позивачки обґрунтовані та підлягають задоволенню.

             Позбавлення батьківських прав є виключним і надзвичайним засобом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків. Він може застосовуватися лише тоді, коли іншим способом захистити права дитини неможливо. Нажаль, останнім часом випадки позбавлення батьківських прав не рідкісні. 

 

За повідомленням прес-служби суду