Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Примус судді до написання заяви про звільнення є тиском на суд і має розслідуватися відповідно до закону

26 січня 2018, 12:58

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення суддів апеляційного суду Львівської області Макойди Зеновія Миколайовича, Белени Альберта Вікторовича, Головатого Василя Ярославовича, в якому  вказано, що 3 лютого 2017 року після розгляду апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді Галицького районного суду міста Львова та проголошення ними ухвали від 2 лютого 2017 року про продовження особі строку тримання під вартою з альтернативою внесення застави  значна кількість представників громадськості на знак незгоди із зазначеним рішенням заблокувала центральний вхід до будівлі суду. Пізніше вони ввійшли до приміщення цього суду та, викрикуючи ганебні гасла на адресу суддів й погрожуючи фізичною розправою, внаслідок утримання суддів у залі судового засідання протягом п’яти годин і здійснення психологічного тиску на них, змусили суддю Макойду З.М. написати заяву про звільнення з посади. Аналогічні вимоги було висунуто й судді Белені А.В.

ВРП встановлено, що повідомлення вказаних суддів про втручання в їхню діяльність надіслано Генеральною прокуратурою України до прокуратури Львівської області.

Прокуратура Львівської області повідомила, що за результатами проведеної перевірки Личаківським ВП ГУ НП у Львівській області відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесено.

Розглянувши повідомлення, Вища рада правосуддя 25 січня 2018 року ухвалила внести до Генеральної прокуратури України подання про виявлення осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності суддів, а саме щодо неналежного розгляду повідомлення суддів апеляційного суду Львівської області Макойди З.М., Белени А.В., Головатого В.Я.

За повідомленням ВРП