Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дніпровський районний суд міста Києва спростовує недостовірну інформацію оприлюднену на інформаційному порталі «Стопкор» журналісткою Алевтиною Яременко

18 січня 2018, 09:06

Дніпровський районний суд міста Києва надає роз’яснення щодо недостовірної інформації, розміщеної 13.01.2018 року на інформаційному порталі «Стопкор» журналісткою Алевтиною Яременко стосовно судді Дніпровського районного суду міста Києва Бірси Оксани Володимирівни.

Звертаємо увагу, що інформація викладена за посиланням: 

http://stopcor.org/zvilniti-ne-mozhna-zalishiti-stopkor-diznavsya-yak-zhivetsya-suddyam-yaki-vinosili-verdikti-proti-aktivistiv-maydanu/

не відповідає дійсності та має бути спростована.

Так, у зазначеному відеоматеріалі журналістка зазначає, що суддя Бірса О.В. винесла необґрунтований вирок стосовно Заверюхи Віти, що не відповідає дійсності, оскільки Дніпровським районним судом м.Києва взагалі не ухвалювався вирок відносно вказаної особи.

У травні 2015 року слідчим суддею Бірсою О.В. розглядалося клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу Заверусі В.І., яке було задоволено. Зазначена ухвала слідчого судді за апеляцією сторони захисту була переглянута Апеляційним судом м.Києва та залишена без змін, оскільки згідно з вимогами кримінально-процесуального законодавства України є законною та обґрунтованою.

 В сюжеті також зазначається про «незаконне» на думку журналіста рішення судді Бірси О.В. відносно адвоката Віктора Смалія.

Вказані твердження також є безпідставними, абсолютно суперечать матеріалам справи, викладені необ’єктивно та з порушенням правил журналістської етики у зв’язку з наступним. 

Дійсно у грудні 2013 року слідчим суддею Дніпровського районного суду м.Києва Бірсою О.В. було розглянуто клопотання  старшого слідчого  СВ Дніпровського РУ ГУМВС України в м. Києві про застосування  запобіжного заходу  у вигляді  тримання під вартою підозрюваному Смалію В.М. Ухвалою суду від 11.12.2013 року зазначене клопотання було задоволено. За результатами перегляду вказаної ухвали Апеляційним судом м.Києва встановлено, що вона повністю відповідає вимогам чинного законодавства України та підстави для скасування ухвали відсутні.

Таким чином, вказані в сюжеті ухвали слідчого судді Бірси О.В. відносно Заверухи В.І. та Смалія В.М. є повністю законними і обґрунтованими, що підтверджено і рішеннями Апеляційного суду м.Києва.

У своєму відеоматеріалі журналіст Яременко А. також зазначає, що суддя Бірса О.В. «винесла вирок колишньому екс-заступнику Містра юстиції П.Морозу», що також є недостовірною інформацією, оскільки в провадженні Дніпровського районного суду м.Києва ніколи не було вказаної кримінальної справи.

Суддею Бірсою О.В. дійсно розглядався протокол про адміністративне правопорушення відносно Мороза Павла Олександровича за ч.2 ст.172-7 КУпАП, за наслідками судового розгляду постановою судді від 12.12.2017 останнього було визнано винним у вчиненні вказаного адміністративного правопорушення та закрито провадження у справі на підставі п.7 ст.247 КУпАП у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення, передбачених ст.38 КУпАП.

В даний час справа направлена до Апеляційного суду м.Києва, оскільки захисником подано апеляційну скаргу в інтересах Мороза П.О. на зазначену постанову судді.

Звертаємо увагу громадян: із урахуванням викладеного, зазначений відеосюжет, розміщений 13.01.2018 року на інформаційному порталі «Стопкор» журналісткою Алевтиною Яременко абсолютно не відповідає дійсності, суперечить матеріалам справ, які перебували в провадженні суду, викладена в ньому інформація є недостовірною, не правдивою та такою, що підлягає спростуванню, як така що суперечить тлумаченню юридичних термінів та правилам журналістської етики.

Просимо представників ЗМІ перевіряти інформацію, що стосується діяльності Дніпровського районного суду міста Києва у прес-службі суду.

 

За повідомленням прес-служби суду