Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю Одеського окружного адміністративного суду Олега Глуханчука тимчасово, строком на шість місяців, відсторонено від здійснення правосуддя

28 грудня 2017, 16:40

Вища рада правосуддя 28 грудня 2017 року розглянула подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про тимчасове відсторонення судді Одеського окружного адміністративного суду Глуханчука Олега Васильовича від здійснення правосуддя на шість місяців з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький повідомив, що зазначене подання внесено на підставі рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 19 липня 2017 року № 2162/3дп/15-17 про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Одеського окружного адміністративного суду Глуханчука О.В.

Підставою притягнення судді Одеського окружного адміністративного суду Глуханчука О.В. до дисциплінарної відповідальності стали встановлені Третьою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя факти, які свідчать про те, що 11 лютого 2017 року суддя Глуханчук О.В. керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння та використовував ненормативну лексику у спілкуванні з працівниками патрульної поліції. У подальшому суддя Глуханчук О.В., будучи головою Одеського окружного адміністративного суду, поширював через прес-службу суду неправдиві відомості про обставини інциденту, зокрема стосовно того, що він не керував автомобілем.

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що поведінка судді Глуханчука О.В. під час подій 11 лютого 2017 року, а також після цього – стосовно поширення через прес-службу суду неправдивих відомостей про обставини інциденту – підпадає під ознаки дисциплінарного проступку, передбаченого пунктом 3 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а саме допущення суддею поведінки, що порочить звання судді або підриває авторитет правосуддя, зокрема в питаннях відповідності способу життя судді його статусу, дотримання інших норм суддівської етики та стандартів поведінки.

Узявши до уваги встановлені під час розгляду дисциплінарної справи обставини, а також обставини, що підлягають врахуванню при обранні виду дисциплінарного стягнення, Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосудця дійшла висновку, що суддю Одеського окружного адміністративного суду Глуханчука О.В. слід притягнути до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього стягнення у виді подання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя строком на шість місяців – з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді, оскільки вказане стягнення є пропорційним вчиненому.

До Вищої ради правосуддя 21 серпня 2017 року надійшла скарга судді Одеського окружного адміністративного суду Глуханчука О.В. на рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 19 липня 2017 року № 2162/3дп/15-17 про притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

26 жовтня 2017 року суддею Одеського окружного адміністративного суду Глуханчуком О.В. до Вищої ради правосуддя подано заяву з проханням прийняти його відмову від скарги на рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 19 липня 2017 року № 2162/3дп/15-17.

Ухвалою Вищої ради правосуддя від 14 листопада 2017 року № 3678/0/15-17 припинено провадження за скаргою судді Одеського окружного адміністративного суду Глуханчука О.В. на рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 19 липня 2017 року № 2162/3дп/15-17.

З урахуванням зазначеного Вища рада правосуддя ухвалила подання Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя задовольнити; тимчасово строком на шість місяців відсторонити суддю Одеського окружного адміністративного суду Глуханчука Олега Васильовича від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді; доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею Одеського окружного адміністративного суду Глуханчуком Олегом Васильовичем підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження ним здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді.

 Прес-центр судової влади України