Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Личаківському районному суді міста Львова зірвано судовий процес за участю присяжних: одна із присяжних посеред процесу відмовилася брати участь в розгляді справи

20 грудня 2017, 12:29

Як повідомив голова Личаківського районного суду міста Львова Сергій Гирич, 19 грудня 2017 року в суді, та й в цілому в судовій системі України сталася надзвичайна подія: зірвано судовий процес за участю присяжних: одна із присяжних посеред процесу відмовилася брати участь в розгляді справи.

"Після розгляду справи окремого провадження номер 463/3869/17 про визнання особи недієздатною, суд видалився у нарадчу кімнату для прийняття судового рішення. Однак одна із присяжних, яка визначена автоматизованою системою для участі в розгляді справи, відмовилася пройти до нарадчої кімнати для прийняття судового рішення", - розповів суддя.

Присяжна пояснила, що не має часу чекати, оскільки розгляд справи затягнувся, вона не хотіла бути присяжною, а її заставили. За словами С.Гирича, роз’яснення вимог закону про наслідки неприйняття рішення судом і ухилення від виконання обов'язків, як і просте людське прохання дочекатися прийняття рішення, щоб не розпочинати потім розгляд справи з початку, позитивного результату не дало, повідомляє прес-служба суду.

"Жінка гримнула дверима і залишила приміщення суду. Звичайно, можна говорити про те, що суд не зміг вчасно розпочати розгляд справи т.я. в силу вступу в дію нового ЦПК резолютивна частина рішення суду по попередній справі готувалася замість 15 хв. вже 50 хв. і сторони та присяжні чекали початку судового засідання. Але невже присяжні націлені на участь в засіданні на півгодини? Адже їх оплата здійснюється мінімально від години судового засідання. Для чого потрібні такі присяжні і як їх обирали?, - резюмує Сергій Гирич. - У відповідності до ч. 4 статті 124 Конституції України визначено, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Невже народ України достойний таких присяжних? Невже для виконання таких важливих представницьких функцій не можна вибрати в кожному районі по 20-30 активних, ініціативних, відповідальних громадян, які будуть достойно реалізувати конституційні повноваження і брати участь у відправленні судочинства?   Невже ці проблеми зараз турбують лише самих суддів? Вже навіть організували інформаційну кампанію для залучення достойних присяжних: http://zik.ua/…/meshkantsiv_lvivshchyny_klychut_do_lav_prys… , але поки що змін на краще і годі чекати. Сумно".

Прес-центр судової влади України