Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді окружних адміністративних судів розглядають проблемні питання адміністративного судочинства

25 вересня 2017, 14:59

Судді окружних адміністративних судів розглядають проблемні питання адміністративного судочинства

25–29 вересня 2017 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів.

Підготовку проходять 30 суддів окружних адміністративних судів  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

У вступному слові директор регіонального відділення Володимир Поплавський ознайомив суддів з метою і регламентом підготовки та актуальними питаннями, уключеними до програми.

Під час підготовки суддя  Юлія Дадим обговорить зі слухачами правила визначення судами розміру судового збору та правові позиції Верховного Суду з цих питань.

Суддя Андрій Щербак зосередить увагу на стандартах і критеріях оцінки доказів та підставах призначення судової експертизи в адміністративному судочинстві, а також  ознайомить із особливостях провадження у справах за зверненням органів Держаної фіскальної служби України (арешт майна платника податків, арешт коштів на банківському рахунку, стягнення коштів за податковим боргом).

Проблемні питання щодо підсудності справ адміністративного судочинства та щодо особливостей зміни підсудності справ адміністративного судочинства у зв’язку з проведення антитерористичної операції висвітлить суддя Микола Гімон.

Актуальні питання, що виникають при розгляді спорів, пов’язаних із застосуванням земельного законодавства, а також правові позиції Верховного Суду в цій категорії спорів розгляне суддя Олена Головко.

Із практикою Європейського суду з прав людини  щодо застосування судами принципів адміністративного судочинства і практикою вирішення адміністративних спорів між суб’єктами владних повноважень ознайомить суддя Андрій Суховаров.

Про дисциплінарну відповідальність суддів відповідно до Закону України “Про судоустрій та статус суддів” розповість суддя Ольга Панченко.

Суддя Юлія Дурасова поділиться досвідом щодо особливостей розгляду спорів стосовно проходження публічної служби та зупиниться на правових позиціях Верховного Суду з цих питань.

Про основні пріоритети діяльності Ради суддів України щодо забезпечення незалежності судів і суддів та врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності суддів розповість суддя Іван Колісник.

На особливостях апеляційного провадження, підставах і порядку провадження за нововиявленими обставинами зупиниться суддя Ольга Лукманова.

Володимир Поплавський зосередить увагу суддів на судовій практиці розгляду пенсійних та інших соціальних спорів.

Підготовку буде проведено із застосуванням інтерактивних лекцій із демонстраціями презентацій Power Point, обговоренням та надання відповідей на запитання.

Також слід зазначити, що в межах підготовки заплановано проведення двох тренінгів. Тренінг із захисту права власності проведуть судді Олександр Крижний, Сергій Уханенко та Олексій Круговий. Під час тренінгу учасники ознайомляться зі змістом та структурою статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, пройдуть письмове первинне і фінальне тестування з використанням клікерів.

Тренінг щодо питань психологічної адаптації до суддівської діяльності та вирішення проблем запобіганню розвитку професійного вигорання проведуть судді Максим Таус, Галина Маймур, Олена Луніна та начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Ганна Савченко.

Після завершення підготовки та кожного з тренінгів традиційно, з метою зворотного зв’язку, буде проведено анкетне опитування учасників.

Повні тексти програм підготовки та тренінгів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.

Джерело