Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України та Національної поліції України щодо належного виконання заходів із забезпечення незалежності суддів

30 серпня 2017, 17:23

Вища рада правосуддя під час засідання 29 серпня 2017 року розглянула повідомлення судді Святошинського районного суду міста Києва Дячука Сергія Івановича про втручання у діяльність судді при здійсненні правосуддя, яке надійшло до ВРП 16 січня 2017 року.

Доповідач із зазначеного питання – член Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова поінформувала, що у повідомленні йдеться про події, які мали місце в період з листопада 2016 року по 10 січня 2017 року під час розгляду судом присяжних Святошинського районного суду міста Києва під головуванням судді Дячука С.І. кримінальної справи стосовно колишніх співробітників МВС України Зінченка С.П., Аброськіна П.М., Маринченка О.М., Тамтури С.Б. та Янішевського О.В., які обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених, зокрема, пунктами 1, 5, 12 частини другої статті 115 Кримінального кодексу України.

Під час судового розгляду цієї справи протягом зазначеного періоду радикально налаштованими особами, які ідентифікували себе як «С14», здійснювалися провокації, що унеможливлювали проведення судового засідання через небезпеку для присутніх у ньому учасників судового розгляду та спричиняли зриви судових засідань. Зокрема, було перервано і відкладено на інший день допити свідків та потерпілих, які є родичами загиблих під час масових акцій протесту 20 лютого 2014 року і спеціально прибули в судове засідання з іншої місцевості на заздалегідь запланований допит.

Про факти втручання в діяльність суду щодо здійснення правосуддя суддя Дячук С.І. повідомив правоохоронні органи та Раду суддів України для відповідного реагування, у тому числі вжиття заходів щодо належної охорони приміщення суду та підтримання публічного порядку в залі суду.

Як повідомила доповідач – Тетяна Малашенкова, під час попередньої перевірки повідомлення судді Дячука С.І. надіслано запити до Генеральної прокуратури України, Головного управління Національної поліції України у місті Києві, з відповідей на які вбачається, що досі не виявлено та не притягнуто до відповідальності осіб, винних у незабезпеченні належної охорони суду та втручанні в діяльність суддів.

«Бездіяльність відповідних службових осіб, яка полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань повідомлення в.о. голови Святошинського районного суду міста Києва Дячука С.І. про втручання в діяльність суду щодо здійснення правосуддя в межах кримінального провадження, унеможливила проведення компетентним правоохоронним органом ґрунтовної перевірки цього факту з метою виявлення та притягнення до передбаченої законом відповідальності осіб, винних у втручанні в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя,» – підсумувала Тетяна Малашенкова.

За результатами розгляду повідомлення Вища рада правосуддя ухвалила внести до Генеральної прокуратури України подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за заявою (повідомленням) виконувача обов’язків голови Святошинського районного суду міста Києва Дячука С.І. від 12 січня 2017 року  щодо подій, які мали місце в ніч з 8 на 9 січня 2017 року та 10 січня 2017 року біля будівлі Святошинського районного суду міста Києва  (вул. Жилянська, 142); звернутися до Національної поліції України щодо проведення службового розслідування обставин, викладених у повідомленні виконувача обов’язків голови Святошинського районного суду міста Києва Дячука С.І. від 12 січня 2017 року щодо незабезпечення співробітниками Національної поліції України громадського порядку у Святошинському районному суді міста Києва (вул. Жилянська, 142) 10 січня 2017 року.

 Джерело 

Прес-центр судової влади України