Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оптимізація мережі судів має бути зорієнтована на громадянина – Григорій Усик

03 листопада 2023, 12:58

Потребу в оптимізації мапи судів в Україні і плани щодо відбудови та відновлення судів, які постраждали внаслідок ворожих атак, обговорювали представники судової гілки влади, депутатського корпусу, правоохоронних органів під час онлайн-зустрічі, організованої 1 листопада 2023 року Проєктом USAID «Справедливість для всіх».

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик зазначив, що реорганізація судів має здійснюватися системно і комплексно, оскільки кінцевим споживачем судових послуг завжди є громадянин.

«Мотивуючи доцільність оптимізації мережі судів скороченням витрат на їх утримання, ми не повинні забувати про забезпечення оптимального навантаження на кожен суд. Саме по собі укрупнення суду не призводить до скорочення навантаження. Потрібно враховувати кількість населення, внутрішню міграцію», – наголосив Григорій Усик.

Він також зауважив, що потрібно зважати на форми і сфери судочинства. Наприклад, сьогодні спостерігається тенденція до збільшення кількості справ, що розглядаються судами адміністративної юрисдикції. Збільшується також кількість кримінальних справ, які стосуються воєнних злочинів, тому важливо враховувати наближення судів до інших державних органів, зокрема органів прокуратури, Міністерства внутрішніх справ України, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань. Під час побудови нової мапи судів потрібно враховувати інфраструктуру регіону, логістику, а також можливість застосування ІТ-технологій, які довели свою ефективність під час воєнного стану та завдяки яким, зокрема, не було зупинено судочинство.

Очільник ВРП також зазначив, що питання відбудови судів у регіонах, які постраждали від воєнних дій, напряму пов’язане з оптимізацією мережі судів.

«Було б доцільно, щоб така відбудова здійснювалася після затвердження мапи судів. Це дасть можливість точніше розрахувати черговість відбудови. Наприклад, спочатку це варто робити у найбільш безпечних регіонах, захищених засобами протиповітряної оборони», – пояснив Григорій Усик.

На думку керівника ВРП, наразі час для підготовки реорганізації судів, тому пілотний проєкт буде показовим щодо прийняття правильних рішень.

Голова Ради також нагадав, що відкритим залишається питання щодо розміщення служби дисциплінарних інспекторів ВРП. Адміністративна будівля Вищої ради правосуддя була розрахована на чотирьох постійно діючих членів Ради і працівників секретаріату, на сьогодні відповідно до закону у складі Вищої ради правосуддя 21 постійно діючий член ВРП. Робочі місця для дисциплінарних інспекторів взагалі відсутні.

Заступник керівника Програми USAID «Справедливість для всіх», модератор заходу Наталія Петрова запевнила, що Проєкт готовий сприяти реорганізації судів. Вона також зазначила, що під час побудови нової мережі судів необхідно враховувати інтереси споживачів судових послуг. Зокрема, важливо визначити місця зручного розміщення опорних офісів судів з метою забезпечення для населення регіонів доступу до них.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов зазначив, що спеціально створена в Комітеті робоча група, до роботи в якій залучені представники судової гілки влади, депутатського корпусу, правоохоронних органів, напрацювала нову мапу судів. Оскільки ліквідація та утворення судів є повноваженням Президента України, відповідні пропозиції передані на розгляд до Офісу Президента України.

Головною умовою реорганізації є виважений підхід. Щоб побачити, з якими викликами доведеться зіткнутися під час створення нової мережі судів, для отримання відповідного досвіду буде запроваджено пілотний проєкт у Закарпатській області, – поінформував Денис Маслов.

Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Павло Павліш, який очолював вказану робочу групу, зазначив, що оновлена мапа судів має відповідати новому адміністративно-територіальному устрою. Метою реорганізації мережі судів є оптимізація навантаження суддів, що має призвести до пришвидшення розгляду судових справ; зменшення собівартості розгляду справ завдяки, зокрема, скороченню витрат на утримання приміщень судів; створення більш комфортних умов для роботи працівників судів завдяки створенню нових окружних судів та їх матеріальному забезпеченню. За його словами, прогнозується скорочення кількості судів приблизно втричі (наразі їх близько 670).

Член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Сергій Демченко висловив пересторогу, що реорганізація мережі судів під час воєнного стану може призвести до збоїв у роботі судів, що є неприпустимим. Зазначив, що доцільно готувати для цього базу, а також вказав на відсутність законопроєкту, який би врегульовував питання оптимізації мережі судів.  

Вища рада правосуддя