Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени ВРП ознайомлюються з досвідом Іспанії у сфері здійснення дисциплінарної практики

24 жовтня 2023, 15:54

24 жовтня 2023 року розпочався робочий візит членів Вищої ради правосуддя до Генеральної ради судової влади Іспанії. Робоча зустріч відбувається за сприяння та підтримки проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду».  

До делегації від Вищої ради правосуддя входять: Голова Ради Григорій Усик, члени Ради Олег КандзюбаАлла КотелевецьОлексій Мельник, керівник секретаріату Ради Михайло Шумилота керівниця управління суддівської кар’єри, дисциплінарної відповідальності, незалежності суддів Ради Віра Плакса.

 Головною темою робочого візиту є вивчення іспанського досвіду у сфері здійснення дисциплінарної практики. Це питання є надактуальним для України, оскільки 1 листопада 2023 року розпочинається розподіл дисциплінарних скарг та справ серед членів Вищої ради правосуддя, які тимчасово, до створення Служби дисциплінарних інспекторів, здійснюватимуть дисциплінарні провадження.

Візит розпочався із зустрічі зі старшим суддею, директором Департаменту міжнародних відносин паном Луїсом де Аркосімом, який ознайомив членів делегації зі структурою та функціями Генеральної ради правосуддя Іспанії та актуальними проблемами, які виникають під час здійснення Генеральною радою судової влади своїх повноважень.

Членів делегації привітав Президент Генеральної ради судової влади правосуддя Вісенте Гіларте. Президент висловив слова підтримки Україні, її територіальної цілісності і побажав якнайшвидшої перемоги, а також висловив упевненість у швидкій інтеграції України до Європейського Союзу. У свою чергу Григорій Усик подякував за фінансову та військову допомогу, яку Іспанія надає Україні та наголосив на важливості солідарності українського та іспанського народів. Окремо Голова Вищої ради правосуддя подякував за готовність іспанських колег поділитися своїм досвідом, який є цінним для України та висловив сподівання, що наступна зустріч з іспанськими колегами відбудеться вже в Україні.

Продовжилась робота делегації зустріччю зі старшим суддею, Ініціатором дисциплінарних заходів паном Рікардо Конде Дієсом, який презентував дисциплінарні процедури щодо суддів, які існують в Іспанії, розповів про чинне законодавство та відповідальні органи, які здійснюють дисциплінарне провадження. Пан Рікардо навів статистичну інформацію за кілька років щодо надходження дисциплінарних справ, їх предмет та на конкретних прикладах продемонстрував, як здійснюється дисциплінарні провадження та які види санкцій можуть застосовуватися до суддів в Іспанії.

У робочій програмі заплановані також інші заходи, зустрічі, обмін думками та досвідом між представниками Вищої ради правосуддя та Генеральної ради судової влади, серед яких: зустріч із в.о. голови Служби дисциплінарних інспекторів, директором Служби періодичного навчання, президенткою Обсерваторії проти домашнього та гендерного насильства, зустріч з професійними асоціаціями суддів тощо.

Вища рада правосуддя