Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Зрозумілий і передбачуваний судовий процес сприятиме підвищенню довіри громадян до суду», – Голова ВРП Григорій Усик

16 жовтня 2023, 10:20

Про підвищення довіри до судової влади завдяки визначеності процесуальних правил ішлося 12 жовтня 2023 року під час конференції високого рівня «Процесуальні правила суду як методологія забезпечення передбачуваності та прозорості здійснення правосуддя», організованої нідерландсько-українським проєктом «Судова влада і суспільство».

У вітальному слові Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол запевнив у підтримці України в боротьбі з російським агресором. Висловив захоплення мужністю та креативністю українського суспільства, яке прагне позитивних змін, незворотності європейського курсу. Здатна до вдосконалення українська судова система є опорою для громадян.

Пан Посол зазначив, що розробка чітких процесуальних правил сприятиме підвищенню рівня довіри до судової системи як українських громадян, так і міжнародних інвесторів, зробить процесуальні рішення передбачуваними та прозорими.

Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик наголосив, що Україна переживає одне з найбільших випробувань у своїй історії, виборює територіальну цілісність і незалежність, право жити в сім’ї європейських народів. Незважаючи на виклики, спричинені зовнішньою агресією, Україна продовжує здійснення низки реформ у сфері правосуддя з метою наближення національної системи судочинства до європейських стандартів, її побудови на засадах верховенства права. Це стосується реформування правосуддя, нових підходів у формуванні суддівського корпусу, здійснення дисциплінарної функції Вищою радою правосуддя, функціонування судової влади на засадах незалежності та підзвітності.

Григорій Усик зауважив, що процесуальне законодавство європейських держав має певні відмінності у процедурах здійснення судочинства, разом із тим елементи базового вітчизняного судового процесу, як і європейського, багато в чому схожі. Це стосується, зокрема, забезпечення доступу громадян до правосуддя, організації судових засідань, порядку подання доказів, вирішення інших процедурних питань.

«Важливо, що правила організації судочинства не підміняють і не замінюють імперативні норми процесуальних кодексів, а повинні вирішити ті проблемні питання, які не повною мірою врегульовані процесуальними кодексами та правовими позиціями Верховного Суду, що сприятиме кращій організації судового процесу, зробить його більш передбачуваним і зрозумілим як для суддів і працівників судів, так і для учасників судового процесу. У свою чергу, це сприятиме підвищенню довіри громадян до суду, а отже, налагодженню позитивних відносин між судовою владою та суспільством і буде позитивним індикатором для іноземних інвесторів, чого особливо потребуватиме Україна в післявоєнний період для відбудови своєї економік», – сказав Григорій Усик.

Голова ВРП висловив вдячність нідерландсько-українському проєкту «Судова влада та суспільство в Україні», який дає можливість ознайомитися з досвідом нідерландських колег щодо вдосконалення процедур судового розгляду, розробити власні правила та впровадити їх у свою практику. Ці правила також можуть бути допоміжними під час здійснення дисциплінарної функції ВРП.

Про досвід застосування процесуальних правил розповіли голова Верховного суду Королівства Нідерланди Дінеке де Грот, заступниця голови Ради правосуддя Нідерландів Аріане Дорсман, суддя Європейського Суду з прав людини від України Микола Гнатовський, професор з питань юстиції та судового адміністрування Утрехтського університету Філіп Лангброк.

Модератори заходу –очільниця проєкту «Судова влада і суспільство», заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права Естер де Рой, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Блажівська.

У режимі онлайн у зустрічі взяли участь члени ВРП Олександр СасевичІнна Плахтій.

На захід також були запрошені Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол, Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, Генеральний прокурор Андрій Костін, голова Ради суддів України Богдан Моніч, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, почесний консул Королівства Нідерланди у Львові Андрій Гринчук.

Вища рада правосуддя