Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про подальшу підтримку реформи судового врядування в Україні йшлося на міжнародній зустрічі у ВРП

09 серпня 2023, 11:40

4 серпня 2023 року відбулася зустріч Голови Вищої ради правосуддя Григорія Усика та членів Ради з Надзвичайним і Повноважним Послом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні пані Меліндою Сіммонс і директором Міжнародної організації права розвитку (IDLO) в Україні Леваном Дучідзе.

Григорій Усик висловив вдячність Сполученому Королівству за надану військову, гуманітарну та політичну допомогу, без якої Україні було б набагато складніше виборювати свою незалежність, територіальну цілісність і свободу.

Зазначив, що у зв’язку з повномасштабним вторгненням уся країна, у тому числі судова система, працює в надзвичайно складних безпекових умовах. Перед судовою владою стоїть завдання оперативно організовувати роботу з метою забезпечення захисту прав та інтересів громадян.

Григорій Усик поінформував, що ВРП у стислі строки вдалося обрати повноважний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка вже активно вирішує питання заповнення вакантних посад суддів у судах, що дасть змогу стабілізувати роботу судової системи. Проте невирішеною є проблема відновлення дисциплінарної функції Вищої ради правосуддя, формування служби дисциплінарних інспекторів.

Голова ВРП розповів, що існує занепокоєння суддівської спільноти щодо проєктів законів, внесених до Парламенту України у зв’язку з рішенням РНБО, якими передбачено проведення моніторингу всього суду в разі вручення повідомлення про підозру у вчиненні корупційного злочину одному із суддів, у тому числі за допомогою детектора брехні.

Запевнив, що Вища рада правосуддя націлена на виконання поставлених перед нею завдань для забезпечення незалежності суддів, покращення судочинства, відновлення довіри до судової влади.

Надзвичайний і Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні пані Мелінда Сіммонсзавірила, що Британія і надалі підтримуватиме Україну. Реформа судової гілки влади важлива для довіри з боку суспільства, а також для міжнародних інвесторів.

Директор Міжнародної організації права розвитку (IDLOЛеван Дучідзе відзначив позитив у реформуванні судової гілки влади в Україні, наголосив, що міжнародні експерти за потреби готові адаптувати плани допомоги.

Під час зустрічі сторони підписали план спільних дій щодо реалізації Проєкту міжнародної технічної допомоги «Підтримка реформи судового врядування в Україні», спрямованої на підтримку реформи судового врядування в Україні, з метою посилення інституційної незалежності, прозорості та спроможностей Вищої ради правосуддя, зокрема, шляхом:

сприяння організаційним змінам, заснованим на принципі прозорості, в секретаріаті ВРП;

- покращення знань нових членів ВРП про міжнародні стандарти, що застосовуються до судового врядування та підзвітності;

- підвищення обізнаності нових членів ВРП щодо гендерної рівності та залучення (інклюзії);

інституціоналізації прозорого призначення та притягнення до відповідальності суддів;

підтримки цифрової трансформації судової системи України;

- надання експертних консультацій щодо кращих світових практик, підходів та критеріїв з оптимізації мережі судів;

- надання експертних консультацій щодо оптимізації органів суддівського врядування.

Проєкт впроваджуватиметься Міжнародною організацією права розвитку (IDLO), за сприяння Уряду Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії через Міністерство закордонних справ, у справах співдружності та розвитку Великої Британії. 

У зустрічі взяли участь члени ВРП Григорій УсикОксана БлажівськаЮлія БоковаТетяна Бондаренко, Сергій Бурлаков, Олена Ковбій, Роман Маселко, Олексій Мельник, Ольга Попікова, Віталій СаліховМикола Мороз, співробітники секретаріату Ради;

від Посольства Великої Британії в Україні – Надзвичайний і Повноважний Посол Мелінда Сіммонс, Перший секретар з політичних питань Вільям Тернер, представник Посольства Ірина Лад;

від Міжнародної організації права розвитку (ІДЛО) – Директор в Україні Леван Дучідзе, Експерт з антикорупційних питань Віктор Килимар.