Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Богдан Моніч: "Рада працювала і буде працювати над врегулюванням проблемних питань судової влади"

01 серпня 2023, 08:58

Голова Ради суддів України Богдан Моніч взяв участь в нараді щодо здійснення правосуддя в умовах воєнного стану за участю керівництва Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, голів апеляційних судів України, голови Вищого антикорупційного суду та інших представників органів та установ системи правосуддя.

Ініціатором та організатором наради виступив Верховний Суд, а запрошеними до участі були всі очільники органів та установ системи правосуддя, позаяк саме вони мають запропонувати чіткий план дій, що стосується подолання кризових проблем, якими зараз наповнена судова влада України.

До них належить, найперше, кадрова криза – відсутність суддів в місцевих загальних та апеляційних судах, відновлення роботи судів на деокупованих територіях і їх матеріально-технічне та організаційне забезпечення, забезпечення доступу громадян до правосуддя і все це - в умовах війни з російською федерацією.

Представляючи присутнім позицію Ради суддів України в цих питаннях, Голова Ради Богдан Моніч зазначив, що як і з перших днів агресії, півтора року тому, так і зараз Рада суддів України активно працювала і буде працювати над врегулюванням проблемних питань судової влади як би, хто і як до цього не ставився. Тим паче, що сьогодні на порядок денний виходять вже зовсім інші питання, зокрема питання колабораційної діяльності і навіть державної зради серед суддів.

"З 1 січня 2023 року вже потрібно було зупиняти дію трудових договорів, а законодавець нам дав таку можливість, коли йдеться про виплату суддівської винагороди суддям та працівникам апарату, які залишились на окупованих територіях. Якщо після деокупації з’ясується, що все нормально, людина пройшла всі необхідні перевірки, у співпраці з ворогом не помічена, ці кошти їй повернуться. А у нас, виявляється, до цього часу, всі ці виплати продовжуються", - підкреслив Богдан Моніч.

Очільник суддівського самоврядування також висловився щодо виплати суддівської винагороди суддям, які служать в Збройних Силах України та інших військових формуваннях. Рада суддів України стоїть на позиції, про що є й відповідне рішення РСУ, що суддівська винагорода суддям, які несуть службу в ЗСУ має виплачуватися в повному обсязі. На жаль, у деяких судах та територіальних управліннях вирішили по іншому.

"Я знаю, що на сьогодні судова практика, а ми її відстежуємо, здебільшого на користь наших колег, які не здійснюють правосуддя з незалежних від них причин, а саме через військову агресію російської федерації. Це наша позиція. Я абсолютно розумію позицію розпорядників бюджетних коштів, які мають брати на себе відповідальність, зробивши відповідні виплати. Тому, єдине, що я хотів би, це щоб позиція Голови Касаційного адміністративного суду Михайла Івановича, публічно висловлена про те, що не потрібно платити ці кошти, щоб вона не вплинула надалі на судову практику Верховного Суду", - сказав Богдан Моніч.

Щодо подолання кадрової кризи. Найбільш оптимальний шлях, на думку Голови Ради, почати із процедури заповнення вакантних посад в апеляційних судах, паралельно заповнювати вакансії у місцевих судах. Також потребує розв'язання питання визначення штатної чисельності суддів апеляційних судів, відновлення роботи судів, повернення відряджених суддів у суди, де вони працювали до повномасштабного вторгнення, за умови відновлення їх роботи.

"Статистичні дані за перше півріччя 2023 року свідчать, що ми виходимо на довоєнні показники. Це при тому, що в нас є тимчасово окуповані території. Що це може означати? У перспективі, якщо ми говоримо про воєнні злочини, цивільні справи про відшкодування шкоди, адміністративні справи, пов’язані із захистом прав військовослужбовців, ми вийдемо на ще вищі показники. Тому визначаючи чисельність суддів, потрібно цю кількість визначати з певним запасом, не тільки на перспективу зростання кількості судових справ, а й з урахуванням можливої плинності кадрів. Ми повинні сформувати такий кадровий резерв, щоб як мінімум на років чотири було забезпечено належне функціонування судової гілки влади", – зауважив голова РСУ.

Богдан Моніч під час наради також озвучив і питання обрання голів судів, є випадки, коли обрання очільника суду свідомо блокується суддями, що негативно позначається на організації роботи суду.

Врегулювання потребує й питання розгляду справ, які було передано у зв’язку зі зміною підсудності в інші суди. Зараз судді говорять про два варіанти розв’язання проблеми, або розгляд справ у суді, куди вони були передані за підсудністю, або повернення справ до суду, з якого вони надійшли.

"Це питання буде виникати все частіше, тому що деокупованих територій у нас буде все більше й більше. І наша спільна позиція в тому, що ті справи, які передані за підсудністю, якщо не буде змін в законодавстві, можуть бути повернуті тільки в процесуальний спосіб. Зараз по судах проводяться перевірки, хоча ми й не прихильники того, щоб Рада суддів була якимось каральним органом, але якщо ми говоримо про організацію роботи, то це мають бути єдині для всіх підходи", - акцентував увагу присутніх Богдан Моніч.

Підсумовуючи свій виступ Голова Ради суддів України висловив сподівання, що у тісній співпраці з усіма органами суддівського самоврядування і врядування вдасться подолати ті негативні явища, що загострились у судовій владі впродовж останнього року.