Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Юлія Матвєєва із Маріуполя та історія її полону

19 липня 2023, 16:37

Суддя Іллічівського районного суду Маріуполя Юлія Матвєєва сім місяців провела у полоні росіян. 19 березня 2022 року вона разом із чоловіком, дочкою та мамою спробували евакуюватися з Маріуполя, але їх затримали на одному з блокпостів біля Мангуша. П’ять місяців вона перебувала в СІЗО Донецька, де до неї застосовували психологічне та фізичне насильство.

За словами судді, окупанти пропонували їй посаду судді "Верховного суду "ДНР". Коли вона відмовилась, її звинуватили у "пособництві в спробі насильницького захоплення влади і порушення Конституції "ДНР" і насильницькій зміні конституційного ладу, шляхом усунення перешкод" обміну полоненими між РФ та Україною.

Після звільнення президент Володимир Зеленський нагородив суддю орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

"Для мене це — найвища ступінь визнання мого вчинку, але, повірте, я так вчинила не для того, щоб отримати якісь преференції чи нагороди. Це просто моя свідома позиція… Я схиляю голову перед військовими, які захищають нашу державу, особливо жінками", — сказала про це Матвєєва.

Чоловік судді — Артем Матвєєв перебував у полоні рік. Він працював в органах прокуратури, з 2018 по 2020 роки був директором територіального управління Державного бюро розслідування у Донецькій та Луганській областях. На момент затримання — не працював.

Історія полону судді Юлії Матвєєвої була опублікована  в інтернетвиданні  "Ґрати".

Частину її вона розповіла й журналістам "Белсату" - єдинму незалежному телеканалу, що мовить білоруською мовою, хоча й працює на території Польщі. За репост інформації з "Белсату" чи підписку на його інтернет-ресурси самим білорусам з листопада 2021 року, коли МВС Білорусі визнало інтернет-ресурси каналу "екстремістським формуванням", загрожує кримінальна відповідальність.

Відеорозповідь судді Юлії Матвєєвої.

Пресслужба РСУ