Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інна Плахтій взяла участь у обговоренні важливих для судової влади питань під час Східноукраїнського судового форуму

20 жовтня 2022, 13:46

Про сучасні виклики та першочергові завдання органів системи правосуддя розповіла член Вищої ради правосуддя Інна Плахтій під час Східноукраїнського судового форуму «Актуальні питання з розгляду спорів, пов’язаних із захистом прав фізичних осіб в умовах воєнного стану в Україні».

Інна Плахтій повідомила, що з 24 лютого 2022 року після початку повномасштабної війни було зруйновано або значно пошкоджено 85 судів.

Станом на 20 вересня 2022 року 130 судів загальної юрисдикції через війну не здійснюють правосуддя.

У той же час вдалося відновити роботу 40 судів у Житомирській, Київській, Миколаївській, Сумській та Харківській областях.

За її словами основними проблемами судової влади в умовах воєнного стану в Україні залишаються відсутність повноважного складу Вищої ради правосуддя, запуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, подолання кадрового дефіциту, забезпечення достатнього рівня фінансування, впровадження розширених можливостей електронного чи дистанційного правосуддя задля забезпечення безпеки учасників та економії коштів.

Так, Інна Плахтій зазначила, що через відсутність конституційних повноважень ВРП залишаються невирішеними вкрай критичні для судової влади та суспільства питання – наразі неможливо відсторонити суддів від здійснення правосуддя у звʼязку з притягненням до кримінальної відповідальності, надати згоду на затримання судді чи утримання його під вартою чи арештом, припинити повноваження судді чи відставку судді у звʼязку з набранням законної сили вироком чи набуттям громадянства іншої держави, а також звільнити суддів у відставку, за станом здоровʼя чи за власним бажанням.

Вона зауважила, що наразі у складі ВРП працює сім членів. Відновлення конституційного складу цілком залежить від рішень суб’єктів обрання та призначення членів Ради.

Також Інна Плахтій вкотре наголосила, що вирішальним кроком до подолання кадрового дефіциту є відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Важливою, також є підтримка Парламентом законодавчих ініціатив, спрямованих на забезпечення належного рівня фінансування судової влади, активізацію використання інформаційних технологій в судочинстві.

Вища рада правосуддя