Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Сальніков: "За бюджетом судової влади стоять високопрофесійні спеціалісти і ми не можемо їх втратити"

15 вересня 2022, 13:56

Голова ДСА України Олексій Сальніков на запрошення видавництва "Юридична практика" взяв участь у ювілейному Х Міжнародному судово-правовому форумі на тему "Виклики судової системи в умовах війни: фінансовий аспект".

Обговорили надважливі та чутливі теми безперервності роботи судів. Повномасштабне вторгнення росії принесло, на жаль, як державі загалом, так і системі правосуддя зокрема, колосальні людські та матеріальні втрати.

Голова ДСА України зазначив, що в березні були скорочені видатки розвитку на 541,6 млн грн, а у квітні були зменшені також видатки споживання на суму 1 млрд 574,1 млн грн, з яких:
- оплата праці – 1 млрд 418,5 млн грн;
- нарахування на заробітну плату – 65,3 млн грн;
- поточні видатки – 74,5 млн грн;
- комунальні послуги та енергоносії – 15,8 млн грн.

Також на 2,2 млн грн скорочені асигнування на виконання судових рішень на користь суддів.

До того ж значно зменшилися надходження до спеціального фонду державного бюджету. Станом на 1 вересня від сплати судового збору надійшло близько 1,4 млрд грн при плані на 8 місяців 1,85 млрд гривень. Тобто, різниця між фактичними надходженнями та планом на 8 місяців складає 450 млн гривень. При середньоденних надходженнях 7 млн грн до кінця року дефіцит надходжень може скласти 774,5 млн гривень.

При цьому Державною казначейською службою України бюджетні асигнування на поточні видатки практично не відкриваються (з початку року для судів та установ судової системи лише відкрито 12% від плану 9 місяців).

Не знайшли свого вирішення на сьогодні також проблемні питання з проєктом держбюджету на 2023 рік. Граничні показники видатків на 2023 рік доведені у сумі 12 млрд 595,7 млн грн, що на 3 млрд 682,6 млн грн або 22,6% менше від показників, передбачених державним бюджетом попереднього року.

Олексій Сальніков підкреслив, що над розв'язанням питань належного фінансового забезпечення судових установ працює кілька робочих груп, у тому числі при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики. До відстоювання питань належного фінансування судової влади долучилась також громадськість: на багатьох форумах та конференціях питання фінансування є предметом обговорення.

"Ситуація з бюджетом дуже непроста, і ми розуміємо, що в умовах воєнного стану вона не може бути іншою, але за всіма цими непростими питаннями стоять висококваліфіковані спеціалісти, які працюють у судах, і ми будемо й надалі докладати максимальних зусиль, аби відстоювати кожного працівника суду, його право на належну оцінку діяльності, гідну оплату його праці" – підкреслив Голова ДСА України.

Державна судова адміністрація України