Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рашизм як людиноненависницька ідеологія має бути засуджений всім цивілізованим світом

05 квітня 2022, 19:20

Вища рада правосуддя разом із іншими державними органами України рішуче засуджує цілеспрямоване знищення громадян України у Бучі, Ірпені, Гостомелі та інших містах і селах України.

Факти нелюдської жорстокості російських військових та докази жахливих катувань та вбивств в українських містах, які сколихнули весь світ, дали змогу остаточно переконатися у тому, що на рівні із іншими людиноненависницькими ідеологіями такими як «шовінізм», «нацизм», «сталінізм», «фашизм» наразі з’явилося нове поняття – «рашизм». Політична ідеологія російської федерації є симбіозом основних засад цих ідеологій та спрямована на цілковите знищення України як держави та українців як етносу.   

Військові злочини з боку керівництва рфії, зокрема, під час територіальної експансії, тривали десятиріччями у інших країнах, але після оприлюднених фактів масових катувань та вбивств жителів Київщини світ вже не зможе закривати очі на злочинні дії агресора.

Вірогідно, світ ще здригнеться від не менш жахливих фактів геноциду у Бородянці та Ворзелі Київської області, багатьох селах і містах Чернігівщини, Сумщини, Харківщини, Херсонщини, Донеччини, Луганщини, Маріуполі.

Історія зберегла багато прикладів прояву злочинної жорстокості – різанина у гетьманській столиці Батурин, вбивства у Києві на початку XX століття, сталінські репресії. Катинь, Кортеліси, Сребрениця. На превеликий жаль, у ХХІ сторіччі винищення відбувається в Україні.

«Рашизм» ґрунтується на уяві правлячої еліти про свою винятковість, «надлюдськість». Ідеологія рф спрямована на прагнення представити себе в ролі «світового судді». Зверхнє, зневажливе ставлення до сучасних загальнолюдських еталонів моральності та світового правопорядку, використання грубої воєнної сили має цілком фашистську сутність.

Яскравим прикладом російського «рашизму» є нещодавня публікація агентства «РИА «Новости» під назвою «Що Росія має зробити з Україною», яка містить «керівництво до дії» та відкрито демонструє заклики до геноциду українців, що є одним із доказів для трибуналу проти військових злочинців з рф.

Вища рада правосуддя

Факти геноциду українського народу та докази інших воєнних злочинів збираються й документуються органами влади України для передачі їх до  Міжнародного кримінального суду.

Парламент України наполягає на якнайшвидшому візиті місії Міжнародного кримінального суду і міжнародних організацій до України для збору доказової бази злочинів проти людяності для використання у судах.

Станом на ранок 5 квітня 2022 року рашисти убили 165 дітей, 266 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Через бомбардування та обстріли пошкоджено 869 закладів освіти, 83 з них зруйновано повністю.

Наразі знищено близько шести зерносховищ, прицільно завдаються удари по українських нафтобазах. Таким чином ворог намагається створити дефіцит пального і зірвати посівну та спричинити голод в Україні.

Тому цивілізований світ не має права на зволікання та залишення без покарання злочинних та нелюдських дій рф.

«Зло ніколи не зупиняється саме. Якщо його не зупинити, воно прийде до кожного європейського будинку».

Наразі Верховна Рада України звернулася із закликом до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів та парламентів іноземних держав вжити невідкладних заходів для збору доказової бази злочинів проти людяності для використання у судах. Наразі ці злочини розслідуються в рамках кримінальних проваджень за фактами порушення законів та звичаїв війни (стаття 438 Кримінального кодексу України).

Але є нагальна потреба засудження на міжнародному рівні самої людиноненависницької ідеології «рашизму» для недопущення існування та розвитку такого ганебного явища у цивілізованому світі.

Сьогодні відбувається засідання Радбезу ООН щодо злочинів окупантів на Київщині. На сьогоднішній день ООН зареєструвала 3527 постраждалих серед цивільного населення під час війни в Україні.

Тільки об’єднавши зусилля усього цивілізованого світу проти чорної кривавої чуми – «рашизму», застосувавши правові механізми, можна зупинити і подолати прояви ганебної ідеології.

Незламний дух українського народу від козацтва і до теперішнього часу продемонстрував усьому світу, що ніякий «рашизм», політичні рішення та шантаж не можуть перемогти почуття патріотизму, генетичну силу нашого народу та любов до Батьківщини і свободи.

Ми висловлюємо щирі співчуття усім постраждалим у кожному куточку України. Вічна і світла пам’ять усім воїнам, нашим громадянам-мученикам, діткам, які загинули від рук сповідувачів ідеології рашизму, які вчинили ганебну агресію.

Ми закликаємо провідні країни світу ефективно протидіяти рашизму поки він не постукав у їхні двері.