Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олег Прудивус: Вкрай необхідно змінити підхід до фінансового забезпечення працівників апаратів судів

24 січня 2022, 16:18

Працівники апаратів судів – це основа судочинства, одна з ключових фігур системи судової влади, адже вони забезпечують діяльність суддів та роботу судів. Тому дбати про кваліфікованих працівників у судах потрібно постійно.

На цьому наголосив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус, коментуючи консультативний висновок Ради щодо законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів» (реєстраційний № 6311).

Олег Прудивус зазначив, що після ухвалення законопроєкту в питаннях оплати праці відбудуться довгоочікувані революційні зміни.

Законопроєкт пропонує збільшити посадові оклади працівників судів та закріпити їх визначальну роль у структурі виплат, водночас зменшивши частку додаткових стимулюючих виплат, які залежать від наявності фінансових ресурсів.

Передбачено встановлення мінімального розміру посадового окладу державного службовця апарату місцевого загального суду, посада якого віднесена до найнижчої за умовами оплати праці посади державної служби на рівні 20 відсотків від встановленого законом базового розміру посадового окладу судді місцевого суду, юрисдикція якого поширюється на територію одного або декількох районів, районів у містах, міст обласного значення. В залежності від інстанцій передбачені коефіцієнти.

ВРП неодноразово наголошувала, що збереження кадрового потенціалу апаратів місцевих та апеляційних судів, а також апаратів органів системи правосуддя можливе за умов забезпечення їх працівників справедливою та конкурентоспроможною заробітною платою.   

20 січня 2022 року на засіданні Комітету правової політики відбувся попередній розгляд проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів». Законопроєкт рекомендовано включити до порядку денного сесії.

Олег Прудивус зауважив, що вкрай важливо, аби цей проєкт Закону був прийнятий у першому півріччі 2022 року, оскільки згідно з нормою частини третьої статті 27 Бюджетного кодексу України, в такому разі нові норми можна буде ввести в дію з 1 січня 2023 року.

Якщо ж законопроєкт стане Законом пізніше 15 липня цього року, то введення його в дію стане можливим лише з 1 січня 2024.

Член ВРП звернув увагу, що цей законопроект призначений встановити прозорі умови оплати праці працівників органів судової влади та зупинити масовий відтік кваліфікованих кадрів із судової системи.

«Заробітна плата працівників апаратів судів має бути конкурентною, забезпечувати на належному рівні потреби висококваліфікованих юристів. Визначення фіксованого розміру окладу буде запорукою того, що у судах не просто залишаться професіонали, а й прийдуть нові компетентні люди», - наголосив Олег Прудивус.

Він висловив вдячність за конструктивну співпрацю під час підготовки законопроєкту Сергію Демченку – голові робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, яка працює у парламентському Комітеті з питань правової політики. А також висловив сподівання, що законопроєкт невдовзі знайде підтримку у парламентській залі.

Коментар члена ВРП Олега Прудивуса дивіться у відео

Вища рада правосуддя