Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олег Прудивус: Кадровий дефіцит у судах – це не просто проблема, це майже катастрофа (відео)

29 грудня 2021, 10:11

Конкурсна комісія, яка проводить добір кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, має активізувати роботу задля прискорення відновлення добору суддівських кадрів. На цьому у коментарі для телеканалу «Інтер» наголосив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус.

«На сьогодні кадровий дефіцит – це не просто проблема, це майже катастрофа. Адже наразі в Україні кількість суддів, які здійснюють правосуддя, становить лише 65 %  від затвердженої кількості штатних посад суддів. Не вистачає понад дві тисячі суддів», – сказав він.

Нагадаємо, процедури добору були зупинені після припинення роботи ВККСУ у зв’язку з набранням чинності у листопаді 2019 року Законом України № 193-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

5 серпня 2021 року набрав чинності Закон України № 1629-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України». Наказом в. о. Голови Вищої ради правосуддя від 17 вересня 2021 року призначено перший склад Конкурсної комісії, яка проводитиме добір кандидатів на посаду члена ВККСУ. 19 листопада 2021 року відбулася підготовча робоча зустріч членів Конкурсної комісії.

На сьогодні у майже третині загальних місцевих судів кількість суддів, які мають повноваження здійснювати правосуддя, становить лише 50 % і менше (відносно штатної чисельності). У понад 60 місцевих загальних судах правосуддя здійснюють лише по одному судді. Шість судів взагалі не працюють.  

«Ситуація, без перебільшення, жахлива – у суддів нелюдське  навантаження. Через це вони ненавмисно порушують строки розгляду справ. Страждають громадяни, які звертаються до суду по допомогу. Люди не можуть роками вирішити елементарні питання ні в судах першої інстанції, ні в апеляційних судах, де складно сформувати колегії через відсутність суддів. Через нестачу суддів в апеляційній інстанції ускладнено оскарження рішень. В умовах кадрового дефіциту у багатьох випадках неможливо вчасно ні отримати рішення, ні оскаржити його», – зауважив член ВРП.

За словами Олега Прудивуса, вказану проблему потрібно вирішувати негайно, адже судді фізично не витримують навантаження і багато з них залишають посади, хоча в прийнятних умовах могли б ще довго працювати.

Відеосюжет телеканалу "Інтер"

Переглянути відео

Вища рада правосуддя