Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сергій Болотін: Метою судової реформи має бути покращення доступу громадян до правосуддя

24 грудня 2021, 14:28

Під час виступу на Міжнародній науково-практичній конференції «Як забезпечити правопорядок в Україні? Проблеми ефективності кримінальної юстиції. V Київський полілог» член Вищої ради правосуддя Сергій Болотін окреслив головні проблеми, з якими стикаються установи системи правосуддя.

Зокрема, С.Болотін зауважив, що до процесу перманентного реформування судової системи не залучають правничу спільноту, суддів, які безпосередньо здійснюють правосуддя, а напрями реформ розробляють здебільшого теоретики та експерти.

«Відсутнє комплексне бачення щодо розвитку усієї юридичної системи у країні. Окремо реорганізовують органи судової системи, органи досудового слідства, прокуратури, що є неприпустимим та призводить до проблем.  Наприклад, після реорганізації органів поліції відбулося укрупнення. Переважно це 3–6 органів у кожній області. Законодавством визначено, що слідчий суддя має розглядати справу тільки за місцем розташування органу. Тому у деяких судах, де є зала, пристосована для перебування осіб, які утримуються під вартою, займають чергу із 7–8 години ранку, і кримінальні провадження розглядаються до пізньої ночі», – сказав він.

Член ВРП наголосив також на проблемі кадрового дефіциту: «Відбувається постійне вимивання кадрів як із судової, так і з правоохоронної системи. На жаль, немає правонаступництва, зрозумілих механізмів кадрового росту».

За словами Сергія Болотіна, кадровий склад впливає на якість розслідувань. «Суд вимушений розглядати матеріали, які йому надають. Судді, адвокати, прокурори можуть об’єктивно оцінити якість досудового слідства в деяких кримінальних провадженнях, особливо в резонансних. Однак у медійній площині інформація подається так, ніби у всьому винен суд», – зауважив він.

Член ВРП наголосив на потребі заповнення вакантних посад у судах, що неможливо без відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Нагадав, що системі бракує понад дві тисячі суддів, більше ніж у 60 місцевих загальних судах правосуддя здійснюють лише по одному судді, шість судів взагалі не працюють. 

«У кримінальній юрисдикції є можливість хоч якось вирішити питання, в тому числі шляхом передачі кримінальних проваджень до інших місцевих судів, проте цивільні справи, справи адміністративної юрисдикції розглядаються роками.  На сьогодні тисячі людей позбавлені доступу до правосуддя. Звільняються, крім суддів,  працівники апаратів судів. Кваліфіковані кадри, які виконують титанічну роботу, йдуть через низький рівень зарплати», –  зазначив він.

Також член ВРП вказав на проблему щодо виконання судових рішень. «На цей час залишається поза увагою, в тому числі законодавця, питання неналежного виконання судових рішень. Усі громадяни, які звертаються до суду, сподіваються отримати судове рішення, яке має бути неодмінно виконане. Тільки у такий спосіб можна захистити свої права та законні інтереси, своє майно. Як свідчать опитування, невдоволення людей викликає не судова система, не судді, не спосіб здійснення правосуддя, а саме невиконання судових рішень, у тому числі у кримінальній юрисдикції», – сказав Сергій Болотін.

Серед позитивних моментів Сергій Болотін відзначив ухвалення Закону України, яким на один рік продовжено термін здійснення місцевими судами своїх повноважень у межах раніше визначеної (до утворення (ліквідації) районів) територіальної юрисдикції. Адже на сьогодні суди ні процесуально, ні матеріально, ні організаційно не готові до укрупнення. За таких умов забезпечити колегіальний розгляд кримінальних справ було б дуже складно.

Підсумовуючи, член ВРП Сергій Болотін наголосив, що метою судової реформи повинно бути покращення доступу громадян до правосуддя та створення всіх необхідних умов для формування сталої судової практики.

Вища рада правосуддя