Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Без кардинального вирішення питання оплати праці працівників апаратів судів буде втрачено потужний потенціал судової влади, – Олег Прудивус

13 грудня 2021, 17:22

Представники законодавчої та виконавчої гілок влади мають невідкладно вирішити питання підвищення рівня оплати праці працівників апаратів судів. На цьому наголосив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус під час підсумкового у 2021 році засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики.

Олег Прудивус висловився за якнайшвидше ухвалення проєкту Закону № 6311 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів», який дасть змогу реформувати систему оплати праці. Законопроєкт має на меті встановити єдиний підхід до нарахування захищених складових заробітної плати працівників апаратів судів. Пропозиції до документа внесені ВРП спільно з Державною судовою адміністрацією України, Радою суддів України та підтримані робочою групою.  

За словами Олега Прудивуса, незважаючи на збільшення обсягу видатків на фінансування судової влади у 2022 році, показники бюджету є невтішними для судової влади саме в частині забезпечення гідної заробітної плати працівників апаратів.

«Досягнутий рівень фінансування оплати праці працівників судів все ще залишається вкрай низьким. Ця проблема потребуватиме принципового вирішення у наступному році», – зауважив О.Прудивус. 

На переконання члена ВРП, підвищення розміру надбавок до 30 % працівникам місцевих судів не вирішить проблему. «До Ради продовжують надходити звернення від місцевих та апеляційних судів про масове звільнення працівників  з посад у зв’язку з низькою заробітною платою. Таким чином, ми опинилися на межі кадрової катастрофи. Тому закликаємо народних депутатів, представників виконавчої влади, зокрема Міністерство фінансів України, активніше працювати над вирішенням питання збільшення оплати праці працівників апаратів судів», – зазначив він.

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус подякував голові робочої групи народному депутату України Сергію Демченку та членам робочої групи за злагоджену та результативну роботу впродовж року. 

Народний депутат України Сергій Демченко поінформував, що завдяки спільній роботі учасників робочої групи у 2021 році вдалося досягти певних позитивних результатів щодо підвищення рівня фінансування судової влади.

Зокрема, Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» передбачено збільшення видатків на фінансування судових інституцій більш ніж на 3 млрд гривень. Проте коштів для забезпечення потреб судової влади у повному обсязі недостатньо.

Передбачається, що найнижчий розмір заробітної плати працівників апаратів судової влади має становити 9600 грн, надбавки та інші стимулюючі виплати працівникам апаратів судів заплановані на рівні не менш ніж 30 % посадового окладу.    

У межах врегулювання вказаних проблемних питань планується підготувати законопроєкт щодо статусу помічників та інших працівників апаратів судів. Зокрема, заплановано зустріч з експертом Ради Європи з метою аналізу нормативно-правового регулювання статусу помічника судді в Україні відповідно до стандартів Ради Європи.

Також планується розширене засідання підкомітету з питань правосуддя Комітету Верховної Ради України з питань правової політики з метою обговорення законопроєктів, які спрямовані на вирішення проблемних питань судочинства в Україні.

У засіданні робочої групи також взяли участь т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков, заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, директор Департаменту видатків бюджету органів влади Міністерства фінансів України Людмила Рожкова, менеджер Проєкту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Ірина Кушнір, заступник Голови Служби судової охорони Олександр Баланда, в. о. Голови Верховного Суду України Василь Гуменюк, суддя Верховного Суду України Галина Канигіна, судді та інші експерти.

Вища рада правосуддя