Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники державних інституцій наголошують на потребі відновлення роботи ВККСУ

08 листопада 2021, 14:10

Задля забезпечення ефективної роботи судів необхідно якнайшвидше відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та здійснити належне кадрове забезпечення. На цьому наголошують представники різних державних інституцій у своїх відгуках на Щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

Гострою проблемою, яка погіршує доступ громадян до правосуддя, є критична нестача кадрів у судах, основною причиною якої стало припинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в листопаді 2019 року. Як результат, місцеві та апеляційні суди недостатньо укомплектовані, внаслідок чого рівень навантаження судді зростає, а термін розгляду справ збільшується.

Загалом дефіцит суддівських кадрів становить 29 % від затвердженої штатної чисельності (2094 суддівські посади). Із 7304 штатних посад суддів фактично заповнені 5210, з яких повноважними є 4659 суддів. 

Наразі в Україні кількість суддів, які здійснюють правосуддя, становить лише 64 %  від затвердженої кількості штатних посад суддів. Крім того, такими, що не завершили процедуру проходження кваліфікаційного оцінювання, залишаються понад 2000 суддів.

Станом на 8 листопада 2021 року не здійснюється правосуддя у восьми  судах, у зв’язку з відсутністю суддів, які мають повноваження здійснювати правосуддя. Майже у третині загальних місцевих судів (209 судів) кількість суддів, які мають повноваження здійснювати правосуддя, відносно штатної чисельності забезпечена лише на 50 % і менше, у 69 місцевих загальних судах працює лише по 1 судді, який має повноваження здійснювати правосуддя. Рівень навантаження у таких судах є надмірним.

Майже у половині апеляційних загальних судів (42 %) фактична кількість суддів відносно штатної чисельності становить менше ніж 50 %.

Про необхідність невідкладного вирішення цієї проблеми стверджує не лише Вища рада правосуддя, а й низка представників різних державних інституцій.

Зокрема, у відгуку на Щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні Уповноважений Верховної Ради України з прав людини зазначає: «За результатами моніторингу додержання процесуальних прав під час судового провадження встановлено, що велика кількість вакантних суддівських посад призводить до того, що справи у судах призначаються через значні проміжки часу, а внаслідок надмірної завантаженості суддів провадження здійснюються тривалий час». Уповноважений наголошує, що від відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України залежить стан кадрового наповнення судів суддями, що, своєю чергою, має безпосередній вплив на стан додержання розумних строків розгляду справ у судах.

Інститут законодавства Верховної Ради України також підтримав невідкладне відновлення роботи ВККСУ.

Харківський апеляційний суд повідомив, що в суді працюють лише 14 суддів при необхідній кількості 60 суддів, тоді як сам суд охоплює 37 загальних судів, а прогнозоване середньомісячне навантаження судді в 2021 році становить близько 149 справ, у спеціалізованих суддів – понад 196 справ. При цьому вказана цифра фактично є втричі більшою, оскільки судді розглядають справи ще й як члени колегії.

За даними Кіровоградської обласної прокуратури, принаймні у двох судах області працюють лише по одному судді. «Через відсутність суддів у вказаних судах справи перенаправляються до інших місцевих судів. Як наслідок, справи розглядаються тривалий час, що призводить до порушення розумних строків», – наголошує прокуратура.

Як зазначає Черкаська обласна прокуратура, збільшення інтервалу між судовими засіданнями «значно ускладнює ефективне надання та проведення оцінки судом доказів», призводить до розірвання певної послідовності дослідження доказів та допиту свідків.

Харківський окружний адміністративний суд вважає, що доцільно передбачити у Законі України «Про судоустрій і статус суддів» відповідні запобіжники, які б у майбутньому не дозволили одномоментно припинити діяльність усього складу ВККСУ.

Тимчасовим рішенням є надання ВРП можливості відрядження суддів до тих судів, дефіцит кадрів у яких є критичним. Однак, такий захід не може вирішити проблему докорінно. Єдиний спосіб вирішення проблеми – якнайшвидше відновлення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Для цього потрібно якомога швидше почати роботу Конкурсної Комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Зі свого боку Вища рада правосуддя докладає всіх зусиль до найшвидшого відновлення роботи ВККСУ задля врегулювання кризи судової системи та забезпечення права громадян на правосуддя.

Як повідомлялося, Вища рада правосуддя неодноразово запрошувала  суб’єктів формування першого складу Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ та членів комісії на робочу зустріч з метою обговорення нагальних питань, пов’язаних із початком її роботи. Крім того, ВРП внесла відповідні зміни до свого Регламенту; виділила робочі місця для членів Конкурсної комісії з можливістю зберігання документів; забезпечила можливість оприлюднення на офіційному сайті ВРП матеріалів Конкурсної комісії; створила відповідну робочу групу для визначення у секретаріаті Ради штатних посад працівників, які будуть забезпечувати  роботу Конкурсної комісії; розробила план дій, який дасть змогу розпочати роботу.

25 жовтня 2021 року члени Конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від міжнародних та іноземних організацій на робоче засідання вчергове не з’явилися.

Нагадаємо, 5 серпня 2021 року Вища рада правосуддя оприлюднила Щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2020 рік. Цей документ був надісланий для ознайомлення судам, органам системи правосуддя, правоохоронним органам, профільним громадським об’єднанням, науковим установам тощо. Наразі ВРП аналізує  пропозиції та зауваження до документа. Найбільше занепокоєння серед тих, хто надав свої пропозиції, викликала ситуація щодо нестачі кадрів у судах, а  зусилля ВРП щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної колегії суддів України оцінені схвально.

Вища рада правосуддя