Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени ВРП долучаються до вдосконалення процесуального законодавства

30 вересня 2021, 12:12

Члени Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська та Лариса Швецова взяли участь у засіданні робочої групи з питань оптимізації Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики. 

Оксана Блажівська зазначила, що процесуальні кодекси після докорінних  змін у 2017 році мають ряд позитивних новел, проте практика застосування всіма судовими інстанціями процесуальних кодексів в оновленій редакції виявила прогалини, які потрібно заповнити. «Лише із часом ми побачили вплив змін та виявили норми, які потребують удосконалення», – сказала вона.

За словами Оксани Блажівської, для Вищої ради правосуддя важливо, щоб до процесуальних кодексів були внесені зміни, які б не звужували права громадян і усіх учасників процесу і водночас завдяки чітким і однозначним процедурам дали б змогу звести до нуля підстави для скарг на суддів. «Якщо аналізувати дисциплінарну практику ВРП, стає очевидним, що судді неумисно допускають порушення, адже існують певна невизначеність, неврегульованість чи спірні процесуальні норми», – зауважила Оксана Блажівська.

На переконання члена ВРП, першочерговість конкретних змін необхідно визначати в межах підгруп по кожному кодексу із залученням всіх представників правничих професій, зокрема, адвокатів, науковців та суддів. «На рівні підгруп слід детально обговорити доцільність тих чи інших змін до кожного з кодексів і спрогнозувати наслідки новел. Потрібно уникнути змін, які будуть обтяжливими як для роботи суду, так і для учасників судового процесу. Зміни мають бути спрямовані на приведення процесуального законодавства у відповідність до кращих європейських стандартів та забезпечення безперебійної роботи судової системи», – зазначила Оксана Блажівська.  

Оксана Блажівська погодилась із думкою представників законодавчого корпусу щодо того, що ключовим завданням внесення змін до процесуальних кодексів є в першу чергу розуміння основної мети, яка на думку члена ВРП є запит суспільства, частиною якого є перш за все основні споживачі судових послуг – адвокати, судді та громадяни.

Член ВРП висловила сподівання, що спільна робота над удосконаленням процесуального законодавства буде продуктивною і законодавець врахує найбільш прогресивні пропозиції.

Лариса Швецова наголосила на важливості участі суддівської спільноти у підготовці та обговоренні змін, адже для суддів процесуальні кодекси – щоденний робочий інструмент.

Вища рада правосуддя