Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

О.Прудивус: Усі гілки влади мають діяти більш рішуче задля вирішення питання належного фінансування оплати праці працівників апаратів судів

28 серпня 2021, 14:20

На цьому наголосив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус під час чергового засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики.

27 серпня 2021 року учасники робочої групи продовжили обговорення нагальних питань судової влади, зокрема поточний фінансовий стан судових інституцій, формування бюджетного запиту судової влади на 2022 рік, а також питання фінансування Служби судової охорони та Верховного Суду України.

Член ВРП зазначив, що на сьогодні продовжується масовий відтік кадрів з органів судової влади. За словами Олега Прудивуса, наразі більшість працівників апаратів судів отримують мінімальну заробітну плату, що найближчим часом може призвести до неможливості забезпечення судових процесів.

«Руйнується в цілому вся система судової влади. Жоден суддя не зможе працювати без секретаря судового засідання. За такого рівня фінансування існування судових інституцій опинилося під загрозою. Наполягаю, що заробітна плата працівників системи судової влади має бути визначена законом так, як наразі закріплена суддівська винагорода, і бути пропорційна їй», – наголосив Олег Прудивус.  

Для подолання цієї проблеми необхідна більш рішуча та активна робота представників органів законодавчої, виконавчої і судової влади, переконаний член ВРП.

Як зазначив т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, зараз у деяких судах затверджений фонд оплати праці дає змогу виплачувати лише основні складові заробітної плати.

Внесення змін до Державного бюджету України на 2021 рік Законом України № 1558-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами» дало змогу забезпечити середній рівень заробітної плати працівників апаратів судів у розмірі 10 859 гривень з урахуванням стимулюючих виплат у розмірі 20 % посадового окладу.

Наразі дефіцит фонду оплати праці становить 244,2 млн гривень.

Олег Прудивус зазначив, що ВРП активно працює над вирішенням проблеми. Зокрема, Рада взяла участь у розробленні законопроєкту щодо внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з метою визначення схеми посадових окладів працівників судів та органів судової влади. Законопроєктом пропонується визначити посадовий оклад працівників апаратів судів з урахуванням інстанції суду у відсотковому співвідношенні до посадового окладу судді та із застосуванням регіонального коефіцієнта, аналогічно тому, що застосовується до суддівської винагороди.

Відповідно до документу мінімальний посадовий оклад працівника апарату місцевого загального суду має бути визначений у розмірі 20 % від посадового окладу судді місцевого суду.

Для визначення мінімального розміру посадового окладу працівників інших судів, органів та установ системи правосуддя пропонується застосувати підвищувальні коефіцієнти відносно мінімального посадового окладу працівника апарату місцевого загального суду. А також пропорційне коефіцієнтне підвищення розмірів посадових окладів інших працівників в межах самого суду, органу та установи системи правосуддя.

Законопроєкт погоджений з Радою суддів України, Державною судовою адміністрацією України, Верховним Судом, Вищим антикорупційним судом.

Планується, що до наступного засідання робочої групи головні розпорядники коштів судової влади нададуть розрахунки щодо загального обсягу видатків із державного бюджету з урахуванням положень законопроєкту для винесення на обговорення на черговій сесії Верховної Ради України.

Олег Прудивус висловив сподівання на підтримку вказаного законопроєкту народними депутатами України.

Голова робочої групи народний депутат Сергій Демченко закликав учасників засідання якнайшвидше сформувати повний пакет документів до законопроєкту для врегулювання на законодавчому рівні питання фінансування органів судової влади у наступному році та збереження конституційного принципу незалежності судової влади, зокрема від виконавчої влади, в питаннях затвердження окладів працівників судової системи.

У засіданні робочої групи взяли участь народні депутати України Сергій Демченко, Тарас Тарасенко, т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков, заступники Голови ДСА України Сергій Чорнуцький, Голова Служби судової охорони Валерій Бондар, в.о. Верховного Суду України Василь Гуменюк, судді та інші експерти.

Вища рада правосуддя