Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вітаємо із Днем Державного Прапора України!

20 серпня 2021, 15:42

Український прапор – це прапор свободи, символ боротьби. Під синьо-жовтим стягом йшли у бій за волю українського народу воїни багатьох поколінь. У радянські часи за зберігання синьо-жовтого прапора карали як за злочин. У той період український прапор час від часу з’являвся у публічних місцях як символ спротиву.

Ми стали очевидцями, як у новітні часи за синьо-жовтим прапором прийшло відновлення незалежності України. Спершу синьо-жовте знамено як символ прагнення до власної державності та суверенітету замайоріло у 1990 році над Живим ланцюгом соборності, з’явилося над будівлями органів влади у деяких містах. Прапор як державний символ утвердився спочатку де-факто, а згодом відбулося унормування в юридичній площині.

Усі ми пам’ятаємо урочистий історичний момент внесення національного стяга до сесійної зали Верховної Ради 24 серпня 1991 року і день ухвалення Акту проголошення незалежності України

Офіційно затвердили синьо-жовтий прапор як державний символ України 28 січня 1992 року. У серпні 2004 року Президент України підписав Указ про встановлення Дня Державного Прапора України, який святкується щорічно 23 серпня. 

Ми шануємо національний прапор – один із найважливіших символів державності і єднання нації та віримо, що він обов’язково повернеться на українські землі Донбасу і Криму.

Із Днем Державного Прапора України!

Слава Україні!

Вища рада правосуддя