Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олег Прудивус: Плануючи судову реформу, потрібно спиратися перш за все на думку правової спільноти

09 липня 2021, 12:18

Опитування стосовно довіри до судової гілки влади, інших гілок влади та суспільних інститутів, незалежності та підзвітності суддів, проведені серед адвокатів і прокурорів Програмою реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку, засвідчили значно вищий рівень довіри фахової спільноти до судової влади порівняно з виконавчою та законодавчою.

Судовій владі загалом повністю довіряють 27 % опитаних правників. Окремим судам, у яких вони здійснюють представництво, – 40 %; Верховному Суду – 37 %; Вищому антикорупційному суду – 27 %; Національному антикорупційному бюро України – 19 %; Національному агентству з питань запобігання корупції – 15 %; Верховній Раді України - 7 %; Кабінету Міністрів України – 7 %.

Опитування проводилися окремо у визначених групах респондентів, у тому числі серед широкої громадськості, правників – учасників судових проваджень, які не є працівниками судової системи (адвокати і прокурори) та суддів. До опитування громадськості було залучено понад 2 000 респондентів, в опитуванні адвокатів і прокурорів взяли участь понад 630 респондентів. Опитування суддів проводилося у співпраці з Вищою радою правосуддя, в ньому взяли участь понад 550 суддів місцевих та апеляційних судів, а також Верховного Суду.

Коментуючи результати опитування професійної спільноти, член ВРП Олег Прудивус зазначив: «Якщо компетентно оцінювати ставлення до судової влади, треба спиратися саме на оцінку правників – фахівців, які обізнані як з роллю, функціями, змістом діяльності судової влади та судовим процесом, так і з системою державних органів виконавчої і законодавчої влади. Опитування продемонструвало, що виконавчій і законодавчій владі повністю довіряють 7 % опитаних правників, а судовій – 27 %. Тобто ті, хто розуміє специфіку роботи судів, майже у чотири рази вище оцінюють судову владу порівняно з іншими інституціями, навіть з антикорупційними органами».

За його словами, Програма реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку є однією з найавторитетніших в Україні. «Надаючи рекомендації державним інституціям, в тому числі щодо доцільності реформ, необхідно виходити з того, що фахівці дають найвищу оцінку саме судовій владі», – зазначив Олег Прудивус, звертаючись до експертів Програми.

Член ВРП наголосив, що позитивні надбання судової влади необхідно розвивати.

У презентації взяли участь члени Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, Олег Прудивус, Володимир Говоруха, Лариса Іванова, Лариса Швецова, Тетяна Розваляєва, Світлана Шелест, Інна Плахтій, Наталія Краснощокова. Від Регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові – провідний спеціаліст з питань боротьби з корупцією відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Джей Тотт, керівник програм розвитку демократії та врядування відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Олександр Піскун. Від Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» заступниця керівника Програми Наталія Петрова, радник з моніторингу та оцінювання Програми Томас Вертелецький.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя