Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вишгородському районному суді Київської області запрацювала інтегрована рецепція суду

06 липня 2021, 11:25

У Вишгородському районному суді Київської області 5 липня 2021 року відбулося відкриття інтегрованої рецепції суду.

Облаштування інтегрованої рецепції суду реалізовано за фінансової підтримки  Проєкту ЄС "Право-Justice" у рамках реалізації Ініціативи "Модельні суди", що покликана сприяти покращенню доступу до правосуддя шляхом підвищення клієнтоорієнтованості, безпеки та інклюзивності українських судів.

Інтегрована рецепція суду – це перший пункт, де відвідувачі контактують з судом. Головною її метою є підтримка людей з моменту, коли вони приходять до суду, швидке реагування на їхні потреби та ефективне управління потоком відвідувачів. Планово інтегрована рецепція підлягає розташуванню в стратегічному місці для комплексного швидкого реагування на потреби користувачів суду.

Ремі Дюфло, виконуючий обов’язки Голови Представництва ЄС в Україні, під час вітального слова висловив сподівання, що відвідувачі суду відчують на собі переваги інтегрованої рецепції під час перебування в суді. Також він запевнив, що Європейський Союз готовий і надалі підтримувати Україну в питаннях реалізації судової реформи.

"Суд має бути таким сервісом для громадян, аби вони почувались у суді комфортно. Враховуючи реалізацію адміністративно-територіальної реформи в Україні, приміщення судів будуть поступово модернізуватись так, аби відповідати існуючим стандартам. Саме спільними зусиллями наших партнерів Проєкту ЄС "Право-Justice" та Територіального управління ДСА України в Київській області став можливим сьогоднішній захід", — сказав у вітальному слові тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков.

Голова Вишгородського районного суду Київської області Ірина Котлярова теж висловила подяку представникам Проєкту ЄС "Право-Justice", Територіального управління ДСА України в Київській області, а також своїм колегам суддям та працівникам апарату за підтримку ідей втілення модельних рішень.

Під час події Ірина Котлярова ознайомила учасників заходу з новими підходами до надання послуг відвідувачам Вишгородського районного суду Київської області. Зокрема, модельними рішеннями, які допомагають відвідувачам почуватися комфортніше та краще орієнтуватися в приміщенні суду, функціоналом інтегрованої рецепції суду – єдиного місця подачі й отримання документів, отримання всієї необхідної інформації щодо діяльності суду.

Також в рамках церемонії відкриття відбулася презентація служби волонтерів у суді. Так, національна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice" Поліна Лі розповіла присутнім про реалізацію волонтерської служби в суді. А помічниця голови суду Вікторія Ніколаєнко поділилася досвідом розвитку служби волонтерів у Вишгородському районному суді Київської області. Вона наголосила, що волонтери допоможуть учасникам справ та відвідувачам суду зменшити психологічну напругу та часовий проміжок перебування учасників справ поза рамками судових засідань.

Варто зазначити, що волонтери планово приступають до роботи в Службі вже з 7 липня 2021 року.

У заході взяли участь також головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник Голови Служби судової охорони полковник Служби судової охорони Юрій Зернов.

Довідково:

Проєкт ЄС "Право-Justice", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції.

У межах Проєкту ЄС "Право-Justice" реалізовується підкомпонент 2.3 "Модельні суди", який має на меті підвищення ефективності правосуддя, якості обслуговування клієнтів, покращення комунікації, підвищення безпеки та підтримку вразливих людей в українських судах. В модельних судах  заплановано впроваджувати кращий європейський досвід із судового адміністрування. Вишгородський районний суд Київської області є одним із 75 модельних судів.

Експертами ініціативи "Модельні суди" Проєкту ЄС "Право-Justice" розроблено Проєкт Стандартної операційної процедуру (інструкцію) "Організація та функціонування інтегрованої рецепції суду".

Цілі інтегрованої рецепції: полегшення спілкування співробітників рецепції з відвідувачами; забезпечення особистої безпеку працівників рецепції; забезпечення захисту інформації, яку обробляє працівник.

Функції інтегрованої рецепції, включають, зокрема: служить пунктом, де відвідувачі суду можуть отримати необхідні відомості;   забезпечення взаємодії між користувачами суду та судом; приймання та забезпечення обробки документів; оптимізація робочого навантаження працівників суду; виявлення вразливих осіб та вжиття заходів для надання необхідної підтримки.

Джерела: 

Державна судова адміністрація України

Вишгородський районний суд Київської області

Служба судової охорони