Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено Закон, яким на 742 мільйони гривень збільшено видатки для судів

17 червня 2021, 16:16

Сьогодні Парламент ухвалив Закон, згідно з яким Державній судовій адміністрації України за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя» збільшено видатки на 742 000,0 тис. гривень.

За інформацією ДСА України, додаткові кошти (742 050,7 тис. грн), будуть спрямовані на виплату заробітної плати працівникам апаратів місцевих та апеляційних судів, нарахувань на заробітну плату, а також на придбання поштових марок, конвертів, паперу, оплату поштових послуг тощо.

ВРП неодноразово заявляла, що коштів, передбачених Держбюджетом 2021 року для фінансування судової системи, недостатньо, та зверталася до Уряду, Міністерства фінансів, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики із проханням забезпечити критично необхідні видатки.

У консультативному висновку Рада підтримала законопроєкт № 5304, наголосивши, що відповідні заходи є вкрай необхідними і нагальними. Зокрема, у висновку зазначено, що припинення здійснення правосуддя судами через відсутність коштів для матеріально-технічного забезпечення обмежить доступ до правосуддя тисячам громадян, унеможливить притягнення до відповідальності, призведе до безпідставного тримання осіб під вартою, а також що забезпечення головних соціальних потреб та якості життя працівників апаратів судів та органів судової влади є важливим для неупередженого, об’єктивного і незалежного здійснення правосуддя. Поряд із цим Вища рада правосуддя зауважила, що вказаний крок не вирішує системно в межах бюджетного року проблеми щодо тотального недофінансування судової влади, а ігнорування такого важливого аспекту є однією з причин неякісного судового адміністрування, що у подальшому лише погіршуватиме ситуацію.

Прагнучи виправити вкрай критичну ситуацію в окремих судах  та  забезпечити більш рівномірний розподіл бюджетних коштів для виплати заробітної плати працівникам апаратів судів, Вища рада правосуддя двічі – у березні та травні 2021 року – приймала рішення про погодження перерозподілу бюджетних видатків Державного бюджету України.

Крім того, члени Вищої ради правосуддя активно працювали у складі робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики, проводили консультації з народними депутатами, регулярні робочі наради з представниками органів суддівського врядування та самоврядування з метою позитивного  вирішення питання фінансування судів.

Нагадаємо, 27 квітня 2021 року законопроєкт № 5304, яким передбачалося виділення для дофінансування судової системи 600 000,0 тис. грн, прийнятий Верховною Радою України в першому читанні. Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на засіданні 19 травня 2021 року рекомендував ухвалити законопроєкт у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням поправок народних депутатів України Демченка С.О. та Крулька І.І. Таки чином обсяг додаткового фінансування збільшено до 742 050,7 тис. грн за рахунок зменшення видатків Вищого антикорупційного суду і Вищого суду з питань інтелектуальної власності на 142 050,7 тис. гривень.

Принагідно зазначимо, що на засіданні Кабінету Міністрів України Міністерству фінансів України доручено під час підготовки законопроєкту щодо внесення змін до Держбюджету на 2021 рік опрацювати питання щодо можливості збільшення бюджетних призначень за програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя» на суму близько 920 тис. грн з метою продовження проведення та завершення розпочатих у попередні роки будівельних робіт на об’єктах судової влади.

Вища рада правосуддя звернулася до Голови Верховної Ради України та його заступників, очільників фракцій та парламентських комітетів із проханням  підтримати вказану ініціативу.

ВРП й надалі докладатиме всіх можливих зусиль для врахування позиції судової влади при вирішенні питань фінансового забезпечення, адже без належного фінансування суди не матимуть змоги здійснювати правосуддя.

Вища рада правосуддя