Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олег Прудивус: Для виконання завдань, які ставить держава перед судовою владою, має бути забезпечено її належне фінансування

24 травня 2021, 16:22

«Сьогодні відсутній баланс між вимогами до судової влади і ставленням до проблем її фінансування», – зазначив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус під час чергового засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики.

Як зауважив О.Прудивус, наразі викликає занепокоєння відсутність інтересу до фінансового забезпечення судової влади у широкого кола посадових осіб державної влади: «Хотілося б, щоб більше народних депутатів опікувалися питаннями катастрофічного недофінансування та вирішували їх не фрагментарно, а стратегічно, виходячи з того, наскільки громадяни потребують судового захисту, забезпечення авторитету правосуддя у суспільстві, який формується не лише за рахунок авторитету кожного судді, а й за рахунок ставлення держави до кожного з них».

У результаті роботи робочої групи та завдяки рішенню ВРП про погодження перерозподілу бюджетних видатків між судами наразі Державній судовій адміністрації України вдалося стабілізувати стан фінансового забезпечення судів, зокрема щодо оплати праці працівників апаратів судів.

Вказаним рішенням ВРП ухвалила перерозподіл бюджетних асигнувань з урахуванням основних складових заробітної плати та стимулюючих виплат у розмірі 50 %.

О.Прудивус наголосив на необхідності прийняття змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя, аби до кінця року заробітна плата працівників апаратів судової влади виплачувалася на гідному рівні – надбавки та інші стимулюючі виплати працівникам апаратів судів на рівні не менш ніж 50 % посадового окладу.

Член ВРП підтримав рішення XVІIІ чергового з’їзду суддів України від 11 березня 2021 року, в якому зазначено про необхідність звернутись до суб’єктів законодавчої ініціативи із пропозицією ініціювати зміни до законодавства про судоустрій і статус суддів, якими визначити єдиний підхід до нарахування захищених складових заробітної плати працівників апаратів судів та встановити, що розмір посадового окладу працівника апарату суду не може бути меншим, ніж 30 % від посадового окладу судді відповідного суду.

На переконання О.Прудивуса, слід поширити досвід позитивних напрацювань фінансового адміністрування спеціалізованих судів та розглянути можливість передати функцію зі здійснення розрахунків до укрупнених у процесі реорганізації судів, які мають бути розпорядниками коштів другого рівня.

19 травня 2021 року Комітет Верховної Ради України з питань бюджету одноголосно підтримав збільшення видатків на забезпечення здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами у сумі 742 млн гривень.

Як зазначила Л.Гізатуліна, у разі схвалення вказаного рішення Верховною Радою України з урахуванням зазначеної суми коштів дефіцит видатків до кінця року становитиме:

  • 113 млн гривень – оплата комунальних послуг;
  • 250 млн гривень – виплата заробітної плати працівникам апаратів судів (з урахуванням стимулюючих виплат у розмірі 20 %);
  • 170 млн гривень – поточні видатки (марки та конверти).  

Крім аналізу поточного фінансування судової влади, учасники робочої групи також розглянули питання обсягів фінансування за бюджетними запитами установ системи правосуддя до Міністерства фінансів України на 2022 рік, виділення коштів на виконання судових рішень, можливості залучення додаткових грошових резервів, фінансування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Так, Л.Гізатуліна повідомила, що наразі надходять звернення щодо виконання судових рішень про відшкодування компенсацій суддям у сумі 321,8 млн гривень за неотриману частину суддівської винагороди через карантинні обмеження на виконання Рішення Конституційного Суду України.

Під час наступного засідання робочої групи учасники, з-поміж іншого, планують розглянути презентацію аналізу фінансового стану судової влади, здійсненого експертами ТОВ «Ернст енд Янг» на замовлення Ради Європи.

У засіданні робочої групи також узяли участь, т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков, заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, народний депутат України, голова робочої групи Сергій Демченко, директор Департаменту видатків бюджету органів влади Міністерства фінансів України Людмила Рожкова, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, Голова Служби судової охорони Валерій Бондар, судді та інші експерти.

Вища рада правосуддя