Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олег Прудивус: У працівників суду має бути гідна заробітна платня

18 березня 2021, 18:38

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус взяв участь у черговому засіданні робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті ВРУ з питань правової політики.

Учасники засідання обговорили способи вирішення проблем з оплатою праці працівників апаратів судів, можливості перерозподілу бюджетних видатків, передбачених на 2021 рік, між судами та установами системи правосуддя, ймовірні джерела додаткових надходжень коштів, а також проблеми фінансування Верховного Суду України.

Державна судова адміністрація України повідомила органам державної влади про потребу у додаткових фінансових ресурсах, які дадуть можливість забезпечити виплату заробітної плати працівникам апаратів судів з урахуванням стимулюючих виплат у розмірі 20 % посадового окладу, а також оплатити комунальні послуги та частково – поточні видатки на здійснення судочинства.

За словами члена ВРП Олега Прудивуса, наразі Вища рада правосуддя очікує матеріали із відповідними розрахунками від ДСА України для погодження перерозподілу бюджетних видатків між судами на оплату праці працівникам апаратів судів. Відразу після надходження такого звернення ДСА України Рада розпочне роботу з аналізу такого розподілу.

Олег Прудивус наголосив представникам законодавчої та виконавчої гілок влади на необхідності встановлення надбавок та інших стимулюючих виплат працівникам апаратів судів на рівні не менш ніж 50 % посадового окладу, що дасть змогу хоча б частково зупинити плинність кадрів апаратів судів та зберегти кваліфікованих працівників. Хоча, на переконання члена ВРП, навіть у такому випадку грошова винагорода працівників не відповідає мінімуму для задоволення основних соціальних потреб. «Необхідно додатково виділити кошти та визначити середню заробітну плату працівникам апаратів судів на рівні не меншому, ніж минулого року», – наголосив Олег Прудивус.

Водночас Олег Прудивус зауважив, що до вирішення проблеми фінансування судової влади потрібно підходити комплексно, а не тільки через перерозподіл коштів між органами судової влади.

На наступному засіданні робоча група планує обговорити у ширшому колі учасників пропозиції щодо можливих додаткових джерел фінансування та перерозподілу фінансових ресурсів, зокрема із залученням представників Національної школи суддів України, Служби судової охорони, голів судів тощо.

Також Державній судовій адміністрації України запропоновано опрацювати варіанти розрахунків заробітної плати працівникам апаратів судів з урахуванням стимулюючих виплат у розмірі 20 % та 50 % посадового окладу.

Керівник робочої групи – народний депутат України Сергій Демченко запропонував провести окрему зустріч за участю голів судів усіх регіонів для врегулювання поточних проблем з питань фінансування, а також з метою вироблення спільного бачення побудови системи фінансування судових установ у майбутньому.

У засіданні робочої групи також узяли участь т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев, народні депутати України Сергій Демченко, Денис Маслов, Тарас Тарасенко, судді та інші експерти.

Вища рада правосуддя