Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Питання кадрового голоду в судах є загальнодержавною проблемою

17 грудня 2020, 18:35

На цьому наголосив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час засідання Донбаської регіональної ради з питань реформи правосуддя, яке було присвячене питанню правосуддя в умовах збройного конфлікту та карантину.

Заступник Голови ВРП зазначив, що, незважаючи на те, що проблем у судовій системі дійсно багато, головний мінус у тому, що вони системні, а необхідні зміни в законодавстві відбуваються фрагментарно. Олексій Маловацький окреслив основні чинники, які сприяють відтоку суддівських кадрів.

  • Припинення повноважень складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і, як наслідок, зупинення численних процедур – призначення, переведення, кваліфікаційного оцінювання суддів, конкурсів у місцеві та апеляційні суди. Поряд із цим у середньому протягом місяця звільняється з посад близько 20–25 суддів, здебільшого за власним бажанням.
  • Непослідовна законотворча діяльність у правовій системі України щодо судочинства.
  • Проблема із просуванням молодих суддів на вищі посади. «У законодавстві має бути передбачений чіткий та об’єктивний критерій просування суддів першої інстанції в апеляційну, з апеляційної – в касаційну відповідно», – наголосив Олексій Маловацький.
  • Цілеспрямована інформаційна політика проти суддів. «Зустрічаються непоодинокі випадки, коли незадоволена судовим рішенням сторона публікує в інтернеті спекулятивний матеріал проти судді, чим у подальшому будь-яке його рішення ставить під сумнів у непроцесуальний спосіб. Поряд із цим у законодавстві відсутні ефективні важелі захисту від дезінформації. До прикладу, в судах міста Києва є тисячі справ щодо такого впливу, які тривалий час не розглядаються», – зазначив Олексій Маловацький.

«У свою чергу, ВРП звертається до правоохоронних органів, народних депутатів, місцевих органів державної влади. Однак з огляду на те, що конструкцією Закону України «Про Вищу раду правосуддя» не передбачено дієвого впливу, відповідні звернення не мають правового продовження. Досі ВРП не оскаржувала бездіяльність органів державної влади в частині втручання в діяльність суддів або підриву авторитету судової влади. Однак, якщо нічого не зміниться, Рада буде це робити», – сказав заступник Голови ВРП.

Також Олексій Маловацький акцентував увагу на питанні фінансування судів: «ВРП неодноразово застерігала та звертала увагу Державної судової адміністрації України на цю проблему. Не можна приймати рішення щодо бюджетного фінансування судової системи без реакції ВРП. На сьогодні в Україні 528 загальних судів, і більше 100 вже надіслали до нас повідомлення про вимушене зупинення відправлення повідомлень та стосовно критичної ситуації щодо заробітної плати працівників апаратів судів».

Не оминув заступник Голови ВРП і проблеми судового адміністрування. «За великим рахунком, дотепер ніхто не ставив питання щодо визначення оптимального навантаження судді. Нещодавно ВРП надіслала до ДСА України рекомендації щодо застосування показників середньої тривалості розгляду судових справ при ухваленні рішень та здійсненні заходів з питань організаційного забезпечення діяльності судів. Від цього залежатиме розрахунок фінансування, навантаження на суддів, кількості суддів та працівників апаратів судів. До використання ресурсу треба підходити розумно», – зазначив він.

Олексій Маловацький поінформував, що в Донецькому регіоні до моменту окупації було 54 загальних суди, на початок окупації – 31 суд припинив свою діяльність, тож тільки 23 суди залишились. Навантаження варіюється від 1000 до 1717 справ на суддю. За попередніми розрахунками ВРП, суддя має розглядати не більш ніж 215 справ протягом року. Вирішити цю проблему можливо тільки одним шляхом – заповнити вакантні посади суддів», – вважає заступник Голови ВРП.

Вища рада правосуддя