Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Андрій Овсієнко розповів телеканалу «Рада» про виклики, що стоять перед судовою владою

15 грудня 2020, 14:55

У День працівників суду Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко взяв участь у етері парламентського телеканалу «Рада». Відповідаючи на питання журналіста, Голова ВРП звернув увагу на актуальні проблеми та виклики, що стоять перед судовою владою. Серед них:

  • Потреба невідкладного ухвалення законопроєкту, який дасть змогу швидко сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України та налагодити її ефективну роботу з добору кадрів. Адже на сьогодні у судах не заповнені 1888 вакансій, що породжує зростання навантаження суддів та збільшує тривалість розгляду справ.
  • Необхідність збільшення обсягів фінансування на утримання судової системи у проєкті Держбюджету та вирішення проблеми з оплатою праці працівників апаратів судів та належного фінансування поточних видатків судів.
  • Неприпустимість безсистемного невпинного реформування системи судоустрою, розбалансування правового поля неузгодженими між собою та з діючим законодавством ініціативами, потребу систематизації процесуальних кодексів.
  • Важливість законодавчого закріплення обов’язкового врахування консультативних висновків ВРП, у яких представлена позиція суддівської спільноти, під час законотворчої роботи.
  • Необхідність мораторію на реформи судової системи для завершення розпочатих процесів та стабілізації роботи органів правосуддя.