Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Професію судді можна порівняти з професією лікаря: це ті, від чиїх рішень прямо залежать людські долі

15 грудня 2020, 10:21

Флешінтерв’ю Голови Вищої ради правосуддя Андрія Овсієнка до Дня працівників суду

Ким є суддя для держави і для громадян?

Суддя є головним захисником особи, останньою надією для того, хто прагне справедливості. Саме це і має забезпечити держава для громадян – незалежність суду як інституції та судді як носія судової влади.

Лише незалежність та об’єктивність суду може забезпечити верховенство права та справедливість суду.

Незалежність потрібна насамперед не суддям, а громадянам та державі. Це обов’язкова вимога правової держави, без забезпечення цього принципу судовий розгляд не може бути ефективним, а судова влада перетворюється на маріонетку в руках зацікавлених осіб.

Що має зробити держава для забезпечення суддівської незалежності?

Запропонований ще Монтеск’є принцип поділу влади завжди залишався вагомим для правової держави. Метою функціонального поділу державної влади на законодавчу, виконавчу та судову є розмежування повноважень між різними органами державної влади та недопущення привласнення повноти державної влади однією з її гілок.

Судова влада, зважаючи на сутність її функцій, є найменш небезпечною для інших гілок державної влади, а також для природних прав людини, оскільки має найменше можливостей для їх порушення або негативного впливу на них. Адже законодавча влада встановлює правила, виконавча влада застосовує примус, а судова влада не має ні того, ні іншого інструменту. І тому вона є найбільш вразливою перед посяганнями інших гілок державної влади.

Реальна незалежність судової влади можлива лише внаслідок усунення впливу інших гілок влади, закріплення статусу незалежної та рівноправної влади на законодавчому рівні та усвідомлення цього на рівні всього суспільства.

Яких якостей від людини потребує робота судді?

Звісно, не буває неважливих професій. Проте існує категорія професій, до яких є об’єктивні і дуже високі вимоги. Я можу порівняти професію судді з професією лікаря. Судді – це ті, від чиїх рішень прямо залежать людські долі. Тож для того, щоб бути успішним у професії, необхідно мати не лише життєвий досвід, а й уміння робити аналіз із цього досвіду, пропускати крізь себе людський біль, відчувати людей і постійно пам’ятати, що несеш відповідальність за кожне прийняте тобою рішення, за кожну людську долю. Суддя – це професія, якої дуже сильно треба прагнути, треба дуже хотіти ним бути, інакше неможливо мотивувати себе до таких високих вимог і такої величезної відповідальності.

Що потрібно, аби залишатися суддею за нинішніх умов?

Щоб стати суддею, треба пройти величезний шлях. Процедура, за якою в нашій країні приходять до цієї професії, вимагає значних зусиль та часу. В цю професію неможливо потрапити випадково, про неї треба мріяти, відчувати себе тим, хто несе справедливість. Звичайно, основною метою особи, що стає суддею, є захист інших.

Ситуація, що склалася в цього року, в тому числі з епідемією коронавірусу, показала, яке значення мають для кожного з нас професійність, мужність та стійкість тих людей, яких звикли здебільшого критикувати, висуваючи претензії до їхньої роботи. Вона показала, наскільки важливою для всіх і для кожного є суддівська, як правило непомітна, але надмірна і самовіддана праця.

Як і робота працівників апаратів судів, яку я хотів би відзначити окремо. Здійснення правосуддя неможливе без належного виконання своїх обов’язків спеціалістами канцелярії, кадрового, архівного, статистичного відділів, секретарями судових засідань, помічниками суддів. І обсяг цих обов’язків – чималий. Як і ступінь відповідальності, а також вимоги щодо освіти, досвіду та компетентності тих, кого називають «коліщатками» та «гвинтиками» великого механізму судової системи.

Я вірю, що ті люди, які обрали працю в суді, довго йшли до цього, мають у собі сили попри складні політичні та фінансові умови, попри скепсис та критику з боку суспільства продовжувати самовіддано служити державі і її громадянам. Залишатися вірним обраній професії за теперішніх часів означає усвідомлювати, що лише твоє терпіння, твоя мужність протистояти зовнішнім впливам і нападам, твоя здатність ставити суспільні інтереси вище за свої сприятимуть досягненню поставленої мети. Ця мета – служити Закону та, ухвалюючи рішення іменем України, дбати про людину і її права, про незалежність суду і справедливість.