Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

XVIII з'їзд суддів України відбудеться 23-25 лютого 2021 року – рішення РСУ

25 листопада 2020, 17:32

XVIII з'їзд суддів України відбудеться 23-25 лютого 2021 року. За таке рішення під час позачергового засідання РСУ, що відбулося 25 листопада 2020 року у Києві, проголосували 24 члени Ради з 25 присутніх на засіданні.

Засідання відбувалося у режимі он-лайн на платформі ZOOM.

Підставою для такого рішення стало погіршення епідемічної ситуації в державі, а також лист Міністерства охорони здоров'я України, в якому зазначається, що "епідемічна ситуація щодо поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, значно ускладнюється", а також рекомендується "провести з'їзд суддів України в дистанційному форматі".

Доповідаючи щодо питання порядку денного, Голова Ради суддів України Богдан Моніч наголосив, що, звертаючись до Міністерства охорони здоров'я України, Рада суддів України хотіла отримати більш чіткі та деталізовані рекомендації за умови дотримання яких можна було б провести суддівський форум.

"Ми не питали дозволу на проведення з'їзду суддів. Ми хотіли отримати рекомендації щодо проведення з'їзду з дотриманням усіх заходів безпеки. Втім, по суті отримали заборону проводити з'їзд. У нас є велике питання, як тлумачити цю постанову і можна багато сперечатися про її застосування, але ситуація з поширенням захворювання щодня ускладнюється і, щоб не ускладнювати її ще більше у суддівському середовищі, ми маємо розглянути питання про відтермінування проведення з'їзду суддів України. В той же час ми маєм чітко визначити дату з'їзду, щоб до 15 березня обрати нових членів ВРП", - підсумував Богдан Моніч.

Члени Ради суддів України, які брали участь в обговоренні, погодились з необхідністю перенесення з'їзду на нову дату, але наголошували, що вона має стати крайньою у переліку перенесень з огляду на те, що затягування з проведенням з'їзду, який має призначити суддю Конституційного Суду, чотирьох членів Вищої ради правосуддя та обрати новий склад Ради суддів України, може мати негативні наслідки для функціонування судової влади загалом.

Також члени Ради суддів України у своїх виступах підкреслили, що суддівська спільнота в Україні є соціально відповідальною, адже у період карантину жоден суд в країні не припинив виконувати свою роботу, а органи судової влади продовжують здійснювати розгляд справ, у тому числі і тих, що пов’язані з порушеннями правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм.

Рада суддів України