Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відрядження суддів не вирішує проблему дефіциту кадрів у судах, – Олексій Маловацький

18 листопада 2020, 17:09

Проблему критичного дефіциту кадрів у судах неможливо вирішити за допомогою таких тимчасових допоміжних заходів, як відрядження суддів на роботу до інших судів. Має бути невідкладно сформована Вища кваліфікаційна комісія суддів України і відновлений добір суддів. Про це сказав заступник Голови Вищої ради правосуддя, коментуючи рішення Ради про повернення до Державної судової адміністрації України повідомлення щодо відрядження суддів до Жашківського районного суду Черкаської області.

Наразі у Жашківському районному суді працює лише двоє суддів. У районі мешкає майже 35 тисяч громадян. У зв’язку з надмірним навантаженням Вища рада правосуддя 15 вересня 2020 року розпочала процедуру відрядження двох суддів до цього суду та встановила десятиденний строк подачі необхідних документів. Впродовж зазначеного строку жоден суддя не надав згоди на відрядження, тому строк було продовжено до 26 жовтня 2020 року. Попри продовження строку збільшити кількість суддів у вказаному суді не вдалося. Згідно з Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення) у разі відсутності суддів, які виявили бажання бути відрядженими до іншого суду, повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді повертається до ДСА України.

Як повідомляла ВРП, з листопада 2019 року – після ухвалення Закону України № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» було припинено роботу ВККСУ і заблоковано проведення конкурсів з добору суддів. З цієї причини на сьогодні в Україні три суди взагалі не працюють (в одному немає жодного судді, у двох судді не мають повноважень). Відтік кадрів продовжується – з 2017 року за загальними обставинами звільнилися 1053 судді (в тому числі 207 у 2020 році). У системі не вистачає 30% суддів.

Нагадаємо, Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо відрядження суддів та врегулювання інших питань забезпечення функціонування системи правосуддя в період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» встановлено, що ВРП ухвалює без рекомендації чи подання ВККСУ рішення про відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації. Однак практика застосування ВРП положень закону в частині відрядження суддів до іншого суду свідчить про неможливість повною мірою вирішити проблему кадрового дефіциту, забезпечити рівномірне навантаження та стабільне судочинство в окремих місцевих судах загальної юрисдикції.

З огляду на вказане нагальною є необхідність ухвалення Верховною Радою України законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування» (реєстр. № 3711), що дасть змогу сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, на яку, зокрема, покладаються функції щодо добору суддів.

Вища рада правосуддя