Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВРП високо оцінюють співпрацю в межах «Проєкту підтримки судової реформи»

10 листопада 2020, 13:32

9 листопада 2020 року у форматі відеоконференції відбулося засідання Керівного комітету українсько-канадського «Проєкту підтримки судової реформи». Начальник відділу міжнародного співробітництва Вищої ради правосуддя Владислав Гуртенко від імені Ради висловив вдячність представникам Міністерства міжнародних справ Канади, Національного суддівського інституту Канади, Офісу уповноваженого з питань федеральних суддів Канади та команді Проєкту підтримки судової реформи, яка працює в Україні, за сталу та ефективну співпрацю, надану допомогу, готовність оперативно реагувати на нагальні потреби органів судової влади України загалом та ВРП зокрема.

Владислав Гуртенко зазначив, що значна частина заходів у межах Проєкту була спрямована на посилення інституційної спроможності ВРП. Зокрема, Проєкт надав експертно-методологічну допомогу ВРП з бюджетних та фінансових питань, напрацьована Методологія аналізу бюджетних запитів та видатків, які надходять до ВРП і пов’язані з бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя».

«Очевидно, що така підтримка Проєкту сприятиме зміцненню потенціалу ВРП щодо аналізу бюджетних запитів та видатків, планування бюджету судової влади з урахуванням наявних потреб, прогнозування майбутніх видатків, пошуку можливостей заощаджень та пріоритетів. Передбачається, що напрацьована Методологія може бути закріплена на рівні внутрішніх організаційно-розпорядчих актів ВРП, що забезпечить сталість результатів і сприятиме зміцненню загального інституційного потенціалу Ради», – зазначив він.

Також у межах Проєкту було проведене для інспекторів ВРП навчання з управління часом.

ВРП та Проєкт продовжують співпрацювати у напрямі посилення судових комунікацій і покращення доступу до правосуддя. Основні напрями такої роботи: стандартизація комунікацій; підвищення навичок прессекретарів та суддів-спікерів; розроблення комунікаційних політик; інтегрування гендерної рівності в судові комунікації.

Спільно із Проєктом проведено низку комунікаційних вебінарів для 1 259 учасників. Клієнти суду відзначили, що суди стали комунікувати активніше та «доступнішою мовою».У всіх судах України розміщено 3 300 плакатів про протокол поведінки для ЗМІ та громадських організацій у судах. Протокол сприяє покращенню взаємодії зі ЗМІ та зменшенню кількості кризових та позаштатних ситуацій у судах.

а словами Владислава Гуртенка, забезпечити безперервну роботу судів під час пандемії допомогли комунікаційні матеріали канадських судів. Зразки повідомлень та алгоритми дій дали змогу швидко та ефективно налагодити комунікацію у карантинних реаліях. «Пандемія вчергове підтвердила важливість комунікації в умовах кризи, тому у співпраці з Проєктом розроблено чек-лист для кризових комунікацій. Наразі документ перебуває на стадії затвердження. Сподіваємося, що він прискорить реагування на кризи, що сприятиме доступу до правосуддя»,  сказав він.

В рамках співпраці з Проектом  Рада приділяє особливу увагу інтегруванню гендерної рівності у судочинство.

Владислав Гуртенко також повідомив, що 30 вересня 2020 року ВРП звернулася до Проєкту із проханням підтримати проведення Всеукраїнського конкурсу для студентів юридичних професій із розгляду судового спору і написання судового рішення. На думку ВРП, такий конкурс дасть змогу молодим правникам заявити про себе, а судовій владі сформувати кадровий резерв із найкращої перспективної розумної молоді, яка має бажання пов’язати своє життя з роботою в органах і установах системи правосуддя.

Нагадаємо, Проєкт підтримки судової реформи фінансується Урядом Канади через Міністерство міжнародних справ Канади. Основна його мета  – ефективне сприяння незалежності і незаангажованості судів для підвищення довіри громадськості до судової влади. Проєкт впроваджують дві установи: Національний суддівський інститут Канади та Офіс Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади. Партнерами Проєкту з української сторони є Вища рада правосуддя, Верховний Суд, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Національна школа суддів України, Рада суддів України, Державна судова адміністрація України, суди.

Вища рада правосуддя