Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Павло Гречківський: Під час підготовки висновку Венеційської комісії щодо законопроєкту № 3711 європейським експертам була надана неправдива інформація

29 жовтня 2020, 12:01

Процес ухвалення парламентом законопроєкту № 3711 буде непростим. Такий прогноз дав член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський в інтерв’ю інформаційному агентству УНІАН. «Адже йдеться про перший випадок, коли законопроєкт щодо судової реформи писали без участі грантових організацій. Він їм не сподобався, щойно текст з’явився у ВР, тому почався спротив», – зазначив член ВРП.

Відповідаючи на запитання про те, які ознаки цього спротиву, Павло Гречківський зауважив: «Я не хотів би давати оцінки останньому висновку Венеційської комісії, офіційного перекладу якого ще немає. Проте деякі пункти висновку викладені досить несподівано, як для юристів». Наприклад, пояснив член Вищої ради правосуддя, є посилання на «суперечливу інформацію щодо характеру і якостей» членів ВРП або стверджується про «звинувачення у корупції щодо деяких членів судової влади, у тому числі – Вищої ради правосуддя».

За словами Павла Гречківського, делегація Венеційської комісії в ході підготовки висновку мала зустріч із членами ВРП після того, як провела консультації з усіма іншими сторонами в Києві (в режимі онлайн-конференції). На цій зустрічі було надано вичерпні пояснення стосовно порядку відбору кандидатів у члени ВРП, щодо кожного з яких проводять перевірку кілька інстанцій, у тому числі НАЗК. «Винятків із цього правила ні для кого не було і немає. Результати перевірки кандидатів оприлюднюються на сайті ВРП та передаються суб’єкту призначення – з’їзду суддів, з’їзду адвокатів, до Офісу Президента, Верховної Ради тощо. Здається, це доволі прозора комплексна і легітимна процедура», – зазначив член ВРП.

Він висловив здивування формулюванням, яке начебто міститься у висновку Венеційської комісії, про наявність корупційних звинувачень щодо членів ВРП: «Корупційне звинувачення – це юридична категорія. Воно не тотожне поняттю довіри до суду чи до ВРП (до речі, довіру до ВРП жодне опитування не вимірювало). Якщо шановним експертам Венеційської комісії відомо про такі звинувачення, то чому про них не знають українські правоохоронні органи або суди?». Висувати тезу про те, що у ВРП працюють особи, які звинувачуються у корупції, не маючи ніяких юридичних доказів цього, – непрофесійно й упереджено, переконаний Павло Гречківський. На його думку, довіра авторів висновку до подібних фейків взагалі дискредитує весь документ.

Вища рада правосуддя, повідомив Павло Гречківський, звернулась до Венеційської комісії із проханням пояснити, хто надав таку інформацію, які докази і документи її підтверджують. «Ми отримали офіційні запевнення від Венеційської комісії про те, що у згаданому пункті не йдеться про звинувачення конкретних членів ВРП або представників системи правосуддя. Більше того, комісія не була поінформована про імена конкретних осіб у судовій владі чи ВРП, були озвучені загальні звинувачення», – розповів Павло Гречківський. Тобто, зауважив він, під час підготовки висновку Венеційської комісії щодо законопроєкту № 3711 одна із сторін консультацій свідомо надала європейським експертам непідтверджену інформацію без жодної конкретики і доказів своїх звинувачувальних тверджень. 

Вища рада правосуддя