Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Павло Гречківський: Мета законопроєкту № 3711 – приведення законодавства у відповідність до рішень Конституційного Суду України та подолання кадрового дефіциту у судах

28 жовтня 2020, 16:36

«Законопроєкт 3711 оцінений Венеційською комісією. Думаю, Верховна Рада проголосує його з урахуванням її рекомендацій та загальної мети – привести профільне законодавство у відповідність до рішень Конституційного Суду та подолати нестачу кадрів у судовій системі», – на цьому наголосив член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський в інтерв’ю інформаційному агентству УНІАН.

Він нагадав, що Вища кваліфікаційна комісія суддів, на яку покладено функції оцінювання суддів і добору кандидатів на суддівські посади, не працює понад рік. «Питання, чому комісія була ліквідована – не до суддів. Так сталося внаслідок стихійних змін до законодавства. Зараз має бути прийнятий новий закон, згідно з яким деякі функції ВККС будуть тимчасово передані ВРП, аби ми могли заповнювати суддівські вакансії і оперативно вирішувати інші проблеми судової системи», – розповів Павло Гречківський.

За його словами, після року від єдиномоментного припинення повноважень ВККС процес призначень на посади суддів заблокований. «Ті призначення, які ще можна було провести по процедурі, були подані до Офісу президента. Церемонія приведення до присяги новопризначених суддів відбулася влітку. Далі ця черга очікування майже обнулилася», – зауважив член ВРП. 

«Перед ліквідацією ВККС у нас залишалось 467 рекомендацій комісії на призначення, – повідомив Павло Гречківський. – ВРП теж рекомендувала не всіх – 438 кандидатів, до 29 кандидатів у нас ще є питання. А з цих 438 президент вже призначив 293, тобто більшу частину. Ще 140 лишилось на розгляді».

Але цього замало для вирішення проблеми кадрового голоду в судовій системі, яка ставить під загрозу доступ громадян до правосуддя і їхнє право на своєчасний  розгляд  справ. До того ж, при заблокованому процесі поповнення суддівських лав відбувається відтік кадрів  з судової системи, відзначив член ВРП. Ситуація у суддівському корпусі, на його думку, важка: «Наприклад, посадова особа раптом робить заяву: «Треба позвільняти всіх суддів». Чуючи це і розуміючи, що їх будуть звільняти «просто так», судді подають у відставку. У нас є випадки, коли молоді судді, яким по 40 років, мають право на відставку і користуються цим. Хоча могли б служити державі ще 20-25 років».

Кожного місяця, повідомив Павло Гречківський, Вища рада правосуддя звільняє 15-20 суддів. З початку цього року звільнились близько 200 служителів Феміди –приблизно стільки, як за цей же період минулого року. І лише 20 з них було звільнено за вчинення істотного дисциплінарного проступку. Всі інші покинули суддівську посаду або у зв’язку з виходом на пенсію або за власним бажанням.

Вища рада правосуддя