Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ВРП Олексій Маловацький: Для того, щоб нести відповідальність, суддям потрібно розуміти – за що саме

28 вересня 2020, 17:11

Відповідаючи на запитання журналіста інтернет-видання Цензор.НЕТ щодо оцінки Антикорупційної стратегії, яку розробило Національне агентство з питань запобігання корупції, заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький зазначив: «У вказаній стратегії жодного аналізу не зроблено, там просто написано загальні декларативні фрази, які передбачають відповідальність суддів. Але ж для того, щоб нести відповідальність, потрібно розуміти, за що ти відповідатимеш».

«Чи потрібні в Антикорупційній стратегії положення щодо суддів? Потрібні. Чи мають вони відповідати вимогам закону? Так, мають. Поруч із цим у НАЗК не зважають на рекомендації GRECO, а пишуть свій документ. Вищій раді правосуддя дали на ознайомлення з ним три дні. Тепер вони презентують цю програму. Хоч знають, що ВРП дала попередній висновок», – розповів заступник Голови Вищої ради правосуддя.

За його словами, проєкт Антикорупційної стратегії за ініціативи ВРП широко обговорювався суддями, тому що це безпосередньо стосується їхньої відповідальності. Вже є рішення ВРП про затвердження позиції щодо Антикорупційної стратегії за результатами узагальнення пропозицій суддів та органів системи правосуддя.

Суддівську спільноту, відзначив заступник Голови ВРП, обурив не лише зміст стратегії, а й метод її ухвалення – секретно, без врахування позиції представників судової влади. «У документі прописано пункти, які суперечать законодавству України. Тепер не Громадська рада доброчесності буде казати, доброчесні судді чи ні, а НАЗК. Жодних проблем! Але давайте урегулюємо це законом і обґрунтуємо», – наголосив Олексій Маловацький.

Вища рада правосуддя