Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАКС ухвалив вирок та затвердив угоду про визнання винуватості у справі про висловлення пропозиції надати неправомірну вигоду прокуророві

23 вересня 2020, 12:48

У середу, 23 вересня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між колишнім адвокатом та прокурором. Суд визнав винуватим ексадвоката у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 369 КК України та призначив йому узгоджене сторонами покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років без конфіскації майна.

Одночасно, на підставі частини 2 статті 75 КК України ВАКС звільнив обвинуваченого від відбування узгодженого сторонами основного покарання у виді 5 років позбавлення волі з випробовуванням, встановивши йому іспитовий строк на 3 роки.

На обвинуваченого також покладені обов’язки: періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Ексадвоката визнали винуватим у висловленні пропозиції надати неправомірну вигоду прокуророві у справі про розтрату та привласнення державного майна в особливо великих розмірах службовими особами ряду компаній під час видобутку та реалізації вуглеводнів. Обвинувачений, який представляв інтереси ТОВ Ф.С., ТОВ К.Е.Ю. ТОВ А.Е.А.Ю., схиляв прокурора взяти 40 тис доларів США в обмін на виділення кримінального провадження щодо службових осіб цього підприємства в окреме провадження для його подальшого закриття.

Під час судового засідання, заслухавши обидві сторони, суд встановив, що укладення сторонами угоди про визнання винуватості є добровільним, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин ніж ті, що передбачені в угоді. До того ж, у судовому засіданні обвинувачений беззастережно визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, а також зазначив, що в повному обсязі розуміє характер обвинувачення та погоджується з його формулюванням, зазначеним в угоді.

Суд визначив, що умови угоди відповідають інтересам суспільства, які полягають у своєчасному розкритті злочинів. А затвердження такої угоди у даному провадженні забезпечить справедливе вирішення в розумні строки цієї кримінальної справи при мінімальних витратах державних ресурсів, а також зменшить навантаження на органи прокуратури і суд.

При винесенні вироку, суд взяв до уваги, що у даному кримінальному провадженні відсутні потерпілі, а кримінальним правопорушенням не завдано шкоди правам та інтересам громадян або інтересам юридичних осіб. Внаслідок вчинення обвинуваченим кримінального правопорушення не завдано матеріальних збитків державі. Речових доказів немає, а запобіжні заходи та арешт майна в даному провадженні не застосовувались.

Колегія суддів також врахувала той факт, що сторони угоди погодили обов’язки обвинуваченого співпрацювати із прокурором у викритті кримінальних правопорушень (злочинів), які розслідуються детективами НАБУ.

Трансляція засідання не здійснювалась задля забезпечення таємниці досудового розслідування у провадженні, де обвинувачений бере участь як свідок.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду через Вищий антикорупційний суд, з підстав, передбачених статтею 394 КПК та з урахуванням обмежень, визначених частиною 2 статті 473 КПК.

 

Вищий антикорупційний суд