Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Процедури добору та призначення суддів потребують подальшого впорядкування та спрощення, – Голова ВС

18 вересня 2020, 10:49

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська взяла участь у вебінарі на тему «Регулювання роботи та призначення на посади у судових органах – відмінності підходів у країнах ЄС», організованому Національною школою суддів України спільно з Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки.

«Найбільший виклик для судової системи – це кадрове наповнення судів. Судова реформа в Україні триває з 2016 року, і ми досі у пошуках ідеальної формули призначення на посади у судових органах. На законодавчому рівні багато зроблено, апробовано та змінено: всі процедури призначення вже приведені до європейських стандартів, проте, з урахуванням необхідності якнайшвидшого заповнення вакансій у судах, ці процедури потребують подальшого впорядкування та спрощення. Це стосується, щонайменше, строків проведення таких процедур», – зазначила Валентина Данішевська.

Ще одним серйозним викликом, за словами Голови ВС, є питання фінансового забезпечення судової системи, адже відтік кадрів із судів пов’язаний, зокрема, із неналежним фінансуванням. Особливо гостро це питання постало саме цього року, коли менше ніж за 9 місяців звільнилося приблизно 200 суддів.

«Тож зараз необхідно докласти усіх зусиль, аби процеси добору та призначення суддів не гальмувалися і вакантні посади в судах були заповнені якнайшвидше. Для цього насамперед необхідно відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Відповідний законопроєкт вже зареєстровано у Верховній Раді, і наразі він проходить експертизу у Венеційській комісії. Сподіваємося, що до кінця жовтня закон буде прийнято і це дозволить розблокувати роботу ВККСУ», – підсумувала Валентина Данішевська.

У заході також взяли участь суддя Великої Палати ВС Олег Ткачук, суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Віктор Остапук та суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Андрій Жук.

 

Верховний Суд