Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позивач оцінив заподіяну йому моральну шкоду у 2 млрд грн

09 вересня 2020, 10:56

Позивач звернувся до суду з позовом, в обґрунтування якого зазначив, що суддя Хмельницького міськрайонного суду 30.08.2019 виніс незаконну ухвалу, якою його позовну заяву повернуто позивачу без розгляду.

У зв`язку із незаконною ухвалою судді позивачу була завдана моральна шкода, яка полягала у моральних стражданнях, переживаннях, душевному болю, які він переніс під час читання цієї ухвали та усвідомлення витонченого знущання над ним. Крім того, йому була завдана майнова шкода, оскільки він витратив одну годину свого дорогоцінного часу на написання апеляційної скарги та одну годину часу для проїзду до Хмельницького апеляційного суду. Також витрачав власний папір, електроенергію, фарбу картриджа принтера та кошти на проїзд до Хмельницького апеляційного суду. Серед іншого, вказав, що незаконною ухвалою йому заподіяно моральну шкоду, яку він оцінює у 2000000000 (два мільярди) гривень та майнову шкоду у розмірі 20025 (двадцять тисяч двадцять п’ять) гривень. Зазначені суми позивач просить стягнути з державного бюджету України через Держану казначейську службу.

Згідно з ч. 1 ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Відповідно до положень ст. 1174 ЦК України шкода, завдана фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадової або службової особи органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування при здійсненні нею своїх повноважень, відшкодовується державою, Автономною Республікою Крим або органом місцевого самоврядування незалежно від вини цієї особи.

Згідно положень статті 23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна; у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи. Якщо інше не встановлено законом, моральна шкода відшкодовується грошовими коштами, іншим майном або в інший спосіб. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості. Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.

Правовою підставою цивільно-правової відповідальності за відшкодування шкоди, завданої рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, є правопорушення, що включає як складові елементи: шкоду, протиправне діяння особи, яка її завдала, причинний зв`язок між ними. Шкода відшкодовується незалежно від вини. Разом з тим, обов`язок доведення наявності шкоди, протиправності діяння та причинно-наслідкового зв`язку між ними покладається на позивача. Відсутність однієї із складової цивільно-правової відповідальності є підставою для відмови у задоволенні позову.

Відповідно до ч. ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно ч. ч. 1-3 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Судом встановлено, що позивач реалізував своє право на апеляційне оскарження ухвали Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 30 серпня 2019 року про повернення його позовної заяви.

Звертаючись до суду, позивач не довів належними і допустимими доказами факт завдання йому майнової та моральної шкоди внаслідок постановлення 30.08.2019 Хмельницьким міськрайонним судом Хмельницької області ухвали про повернення його позовної заяви.

Суд не встановив причинного зв`язку між постановленою суддею Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області  ухвалою та настанням тих негативних наслідків, на які посилається позивач у позові.

Отже, факт скасування апеляційним судом ухвали Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 30 серпня 2019 року по справі № 686/18803/19 не є підставою для відшкодування позивачу майнової та моральної шкоди.

Позивач отримав захист своїх прав за результатами судового розгляду його апеляційної скарги на вищевказану ухвалу.

Враховуючи наведене, суд вважає, що позов  є необгрутованим, тому в його задоволенні необхідно відмовити.

Судом ухвалено у задоволенні позову  до Держави Україна, Державної казначейської служби України про відшкодування шкоди завданої незаконним рішенням судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 30 серпня 2019 року у справі № 686/18803/19 щодо визнання неподаною позовної заяви та повернення її без розгляду – відмовити.

 

Волочиський районний суд Хмельницької області