Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пресконференція в Івано-Франківському апеляційному суді

31 серпня 2020, 16:58

31 серпня в Івано-Франківському апеляційному суді відбулась пресконференція «Стан здійснення правосуддя загальними судами області в першому півріччі 2020 року».

Голова суду Богдан Гриновецький виділив дві основні проблеми, які утруднювали відправлення правосуддя загальними судами області у першому півріччі поточного року. Це експерименти з судовою реформою та епідемія коронавірусу.

Попри уже традиційний кадровий голод суддівських кадрів закінчено провадження у 2281 справі усіх категорій, що на 31,34 % менше за перше півріччям 2019 (3322):

-        611 справ в порядку цивільного судочинства;

-        257 справ про адміністративні правопорушення.

Голова суду зазначив, що в порівнянні з першим півріччям 2019 року кількість справ, що перебували на розгляді в суді зменшились. Зокрема, у першому півріччі 2019 року на розгляді перебувало 3640 судових справ та матеріалів, що на 8,82 % більше за аналізований період. Причина, на його думку, - брак суддів та збільшення ставок судового збору.

Епідемія коронавірусу також внесла суттєві корективи в організацію діяльності судів. Керівник апарату суду Оксана Розвадовська розповіла про можливості участі у судових засіданнях онлайн в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Заступник голови апеляційного суду Віталій Девляшевський розповів про початок третьої хвилі виходу суддів у відставку через правову невизначеність умов роботи судді у майбутньому та суттєвого збільшення навантаження кількості справ, які розглядає суддя в місяць.

 

Івано-Франківський апеляційний суд