Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП вжила заходів реагування у зв’язку з повідомленням голови Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області про напад на суддю

20 серпня 2020, 17:59

18 серпня 2020 року до Вищої ради правосуддя звернувся голова Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександр Боярський, який повідомив, що в ніч з 15 на 16 серпня 2020 року четверо невідомих осіб здійснили розбійний напад на суддю Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Юлію Шевчук, у результаті чого вона отримала тілесні ушкодження (переломи ребер, закрита черепно-мозкова травма). За інформацією голови суду, за вказаним фактом порушено кримінальне провадження.

Також голова суду Боярський О.О. повідомив, що протягом останніх чотирьох років в Єдиному реєстрі досудових розслідувань реєструвалися кримінальні провадження за фактами нападів на суддів Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області, проте у жодному з них не проведено в повному обсязі досудове розслідування, кримінальні провадження не передані до суду.

У день надходження до ВРП повідомлення голови Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області член Вищої ради правосуддя звернувся до Генерального прокурора із запитом про вжиті заходи реагування на вказані факти, однак станом на день проведення перевірки інформація про вжиті заходи відсутня.

ВРП констатує, що безпека суддів є однією з основних гарантій незалежності суддів. Злочин, вчинений щодо судді Шевчук Ю.В., має бути належно розслідуваний правоохоронними органами у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

У пункті 38 Рекомендації CM/Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов’язки вказано про необхідність вжиття всіх заходів для гарантування безпеки суддів, до яких належить захист судів і суддів, які можуть стати чи вже стали жертвами погроз або актів насильства.

З огляду на обставини вчинення злочину щодо судді ВРП встановила наявність підстав для вжиття заходів, визначених статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», та ухвалила звернутися до Служби судової охорони щодо невідкладного вжиття передбачених законом заходів із забезпечення особистої безпеки суддів та охорони приміщення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області, звернутися до Офісу Генерального прокурора та Національної поліції України щодо надання інформації про розкриття та розслідування кримінального правопорушення за фактами, викладеними у повідомленні голови Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області.

Також ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених щодо суддів Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області у 2015–2020 роках.

 

Вища рада правосуддя