Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася ІV конференція суддів загальних судів

18 березня 2014, 14:23

 18 березня 2014 року відбулася ІV конференція суддів загальних судів, яка була скликана радою суддів загальних судів відповідно до рішення від 6 березня 2014 року № 9.

Зі складу делегатів ІV конференція суддів загальних судів, визначених рішенням ради суддів загальних судів від 26 грудня 2013 року № 120, у роботі конференції  взяло участь 56 делегатів.

         Також у роботі ІV конференції суддів загальних судів взяли участь                        гості та запрошені, серед яких: заступник голови Ради суддів України Раїса Ханова,  голови рад суддів спеціалізованих судів Микола Кобилянський, Артур Ємельянов, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін, члени Вищої ради юстиції, в.о. Голови Державної судової адміністрації України Володимир Півторак, віце-президент Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) Георг Става, інші.

Роботу ІV конференції суддів загальних судів відкрив голова ради суддів загальних судів Павло Гвоздик, який прозвітував перед конференцією про роботу Ради у 2013 році. Зокрема, за його словами протягом звітного періоду рада суддів загальних судів провела 15 засідань, на яких прийнято 122 рішення та направлено 337 подань до Вищої ради юстиції про призначення та звільнення суддів на/з адміністративні посади, з яких 306 — про призначення на посади голови суду чи заступника голови суду, 27 — про звільнення з посад заступників голів судів та призначення таких суддів на посади голів цих судів, 4 — про звільнення суддів з посад голови та заступника голови суду за власним бажанням.

 Голова ради суддів загальних судів означив особливості законопроекту про відновлення довіри до судової системи. Делегати VI конференція суддів загальних судів, погодилися з тим, що суддям необхідно особисто змінювати підхід до роботи судової влади.

Голова Ради суддів України, делегат конференції Василь Онопенко у своєму виступі відзначив, що оцінка роботи суддів повинна здійснюватися лише вищою судовою інстанцією.

Особистим досвідом того, як зараз відбувається "процес люстрації" поділилася голова апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанів.

Голова апеляційного суду м. Севастополя Станіслав Погребняк вніс пропозицію розглянути питання про подальшу долю суддів, які працюють в судах  Автономної Республіки Крим. Делегати конференції схвалили пропозицію додатково обговорити питання роботи судів АРК на нараді керівників рад суддів спеціалізованих судів, Ради суддів України, спільно з керівництвом Вищої ради юстиції та ВККСУ, а також Верховного Суду України 19 березня 2014 року.

Актуальні питання діяльності ради суддів загальних судів у 2013 та 2014 роках означив голова апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко. За його словами, радою суддів загальних судів значно активізована робота із наповнення сайтів судів веб-порталу судової влади, що є необхідним для інформування громадськості про свою діяльність, забезпечення відкритості та прозорості у їх роботі. Проте, - зауважив голова апеляційного суду, - окремі суди у наповненні інформацією сайтів розміщували на своїх сторінках інформацію, що не стосувалась діяльності судової влади. "Ефективне правосуддя є необхідною умовою існування будь-якої демократичної держави, заснованої на принципі верховенства права, а з огляду на прискіпливе ставлення до діяльності суддів та загальний інтерес до резонансних судових процесів по всій Україні, питання підвищення рівня довіри громадян та зміцнення авторитету судової влади є першочерговим серед тих, що стоять перед судовим корпусом", - відзначив Віктор Городовенко.  

Відповідно до порядку денного Конференції в.о. Голови Державної судової адміністрації України Володимир Півторак поінформував щодо фінансового, матеріально-технічного забезпечення загальних судів у 2013-20143 роках, про стан правового захисту суддів, соціального захисту і їх побутового забезпечення, їхніх сімей та суддів у відставці. За словами Володимира Півторака у 2013 році на забезпечення діяльності загальних місцевих та апеляційних судів  за загальним та спеціальним фондами передбачені асигнування в сумі 3 161,8 млн грн, що у порівнянні з 2012 роком більше на 4,0 відсотки. У 2013 році відсоток задоволення бюджетного запиту в апеляційних загальних судах складав 57,4 відсотка, а в місцевих загальних судах – 43,6 відсотка, тоді як у 2011 році цей показник складав в апеляційних загальних судах лише 32,0 відсотки та місцевих загальних судах – 37,5 відсотків. Законом України "Про Державний бюджет України на 2014 рік"  апеляційним та місцевим загальним судам передбачені видатки в сумі 3 308,3 млн грн, доходи від сплати судового збору у 2014 році заплановані в сумі 925,0 млн гривень. У 2014 році рівень бюджетних призначень апеляційних та місцевих загальних судів зріс на 7,8 відсотка у порівнянні з фактично профінансованими видатками за 2013 рік. У сумарному виразі зростання склало 238,3 млн гривень.

Крім того, VI конференція суддів загальних судів прийняла рішення про обрання делегатів від загальних судів на ХІІ позачерговий з‘їзд суддів України.

У роботі VI конференція суддів загальних судів оголошено перерву.