Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося фахове обговорення Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік

24 червня 2020, 18:24

Відбулося фахове обговорення Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік
У Вищій раді правосуддя відбулася презентація Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік та її фахове обговорення. Захід відбувся в режимі відеоконференції (Страсбург – Київ) за сприяння Проекту Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини».
Учасники заходу обговорили:
– стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік та заходи, вжиті Вищою радою правосуддя у цьому напрямі;
– відповідність Щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік стандартам та рекомендаціям Ради Європи;
– питання, пов’язані зі станом та вимогами виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини у групі справ Олександра Волкова;
– подальші кроки для посилення захисту незалежності суддів в Україні та сформулювали відповідні рекомендації.
З вітальними словами до учасників фахового обговорення звернулися Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханнеґ Юнкер, заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко.
Керівник відділу Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павло Пушкар виступив з доповіддю «Олександр Волков проти України: структурна незалежність суддів у фокусі».
Міжнародний експерт Ради Європи, колишній Міністр юстиції Республіки Болгарія Діана Ковачева проаналізувала відповідність Щорічної доповіді ВРП про суддівську незалежність за 2019 рік стандартам і рекомендаціям Ради Європи та роль доповіді у контексті виконання рішень ЄСПЛ у групі справ «Олександр Волков проти України».
Національний експерт проекту Ради Європи Ірина Кушнір представила висновки та рекомендації щодо заходів, необхідних для посилення незалежності та неупередженості судової влади в контексті Щорічної доповіді.
Презентував Щорічну доповідь ВРП про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік заступник Голови Вищої ради правосуддя, секретар постійної комісії Ради з підготовки Щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні Олексій Маловацький.
До участі у заході долучилися члени та представники секретаріату Вищої ради правосуддя, судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, першої та апеляційної інстанцій міста Києва, члени Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України та Служби судової охорони, представники Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, правоохоронних органів, громадянського суспільства та міжнародних організацій, представники й експерти Ради Європи.
Як повідомлялося раніше, Вища рада правосуддя затвердила та оприлюднила Щорічну доповідь за 2019 рік «Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні». Відповідно до пункту 7 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя ВРП готує у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями і оприлюднює щорічну доповідь про стан незалежності суддів в України.

Довідково: Проект Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень в контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини», який фінансується Фондом з прав людини, діятиме протягом 20 місяців. Офіційне відкриття проекту відбулося 4 лютого 2020 року.
Проект має на меті надання підтримки Україні у забезпеченні доступного, повного, ефективного правосуддя через виконання рішень, у яких встановлено порушення статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Вища рада правосуддя