Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На розгляд однієї справи у місяць у кожної колегії суддів ВАКС є не більше ніж 5,5 годин

24 червня 2020, 15:39

Суддя Вищого антикорупційного суду Леся Федорак проаналізувала статистичні дані роботи суду. Так, станом на 15 червня 2020 року ВАКС ухвалено 11 вироків. Як відомо, розгляд справ у Вищому антикорупційному суді здійснюється колегіями суддів. До складу колегії входить троє суддів. На розгляді у кожній колегії ВАКС у середньому перебуває 29 справ.

Тож скільки часу потрібно колегії суддів, щоб ухвалити вирок у справі? У місяці приблизно 160 робочих годин. Таким чином, на розгляд однієї справи у місяць у кожної колегії суддів є не більше ніж 5,5 годин, тобто трохи більше ніж півдня. При цьому, судді входять до різних колегій, а це означає, що дату засідання повинні визначати з урахуванням завантаженості та графіку засідань інших колегій, деколи, навіть декількох колегій.

«Отже, для розгляду однієї справи у рік суд має не більше 12 засідань по півдня, - зазначає Леся Федорак. - До того ж, потрібно враховувати, що доволі часто учасники провадження не з’являються у судові засідання, а тому воно відкладається, і заповнити цей час іншим засіданням суд уже не може. Немалий процесуальний час витрачається і на розгляд відводів суддям».

Підсумовуючи, зазначимо, що єдиної формули для підрахунку часу, необхідного для винесення рішення у справі – не існує. Вищий антикорупційний суд має за мету здійснювати правосуддя неупереджено, всебічно. Так, щоб кожен, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, а жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений.


Із повним текстом можна ознайомитись за посиланням: https://blog.liga.net/user/lfedorak/article/37257

За повідомленням пресслужби суду