Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Андрій Овсієнко: Жоден український суд не припинив свою роботу в умовах карантину

24 червня 2020, 11:23

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко під час круглого столу «Потреби судових інституцій України у зв’язку пандемією СOVID-19 та потенційна допомога з боку Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)» прокоментував роботу українських судів під час карантину. 
«Незважаючи на те, що карантин в України триває вже три місяці, а судова система працює в умовах викликаних цим обмежень, жоден суд не припинив свою роботу. Діяльність установ системи правосуддя, судів, органів суддівського врядування, самоврядування, Вищої ради правосуддя не була зупинена навіть на день», – зауважив Голова Вищої ради правосуддя.
«Поруч з тим суди мали певні труднощі у фінансуванні, – відзначив Андрій Овсієнко. – Ще з початку 2020 року судова система України відчула істотний брак в частині забезпечення фінансування та належного здійснення правосуддя».
За словами голови ВРП, який навів статистику Державної судової адміністрації України, на початок карантину суди не були достатньо забезпечені як коштами, так і засобами індивідуального захисту.
«Відомі випадки, коли судді змушені були закуповувати засоби індивідуального захисту за власний кошт, і, на жаль, такі випадки не поодинокі», – зазначив Андрій Овсієнко.
Та завдяки двом ключовим рішенням, які прийняла ВРП, ситуацію вдалося втримати на належному рівні. Першим із них було звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо термінових змін до держбюджету на 2020 рік стосовно збільшення видатків на судову систему. Друге стосувалось можливості проведення судових засідань у режимі відеоконференцзв’язку.

Вища рада правосуддя